Κάρτα γραφικών με 144 terabytes μνήμη; Η Nvidia το έκανε!

Αποκαλύφθηκε ο νέος υπερυπολογιστής DGX GH200
29 Μαΐου 2023 09:51
Κάρτα γραφικών με 144 terabytes μνήμη; Η Nvidia το έκανε!

Η NVIDIA ανακοίνωσε έναν νέο υπερυπολογιστή τεχνητής νοημοσύνης, τον DGX GH200, ο οποίος μπορεί να διαχειριστεί μοντέλα κλίμακας terabyte για παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη, συστήματα συστάσεων και ανάλυση δεδομένων. Ο DGX GH200 τροφοδοτείται από 256 NVIDIA Grace Hopper Superchips, τα οποία συνδυάζουν μια Arm CPU και μια Hopper GPU, συνδεδεμένα με διασυνδέσεις NVLink.

Αυτό που κάνει τον DGX GH200 να ξεχωρίζει όμως είναι το γεγονός πως πρόκειται για τον πρώτο υπερυπολογιστή που χρησιμοποιεί το NVIDIA NVLink Switch. Είναι ένα σύστημα που επιτρέπει και στις 256 GPU να λειτουργούν μαζί ως μία. Ναι, αυτό σημαίνει ότι ο υπερυπολογιστής μπορεί να αξιοποιηθεί ως μια κάρτα γραφικών που έχει ακραία απόδοση 1 exaflop και ατελείωτη μνήμη μεγέθους 144 terabytes! Έχουμε να κάνουμε δηλαδή με σχεδόν 500 φορές περισσότερη μνήμη από τον DGX A100, δηλαδή την προηγούμενη γενιά, η οποία παρουσιάστηκε το 2020.

Ο νέος DGX GH200 έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει την ανάπτυξη γιγαντιαίων μοντέλων επόμενης γενιάς για generative AI language εφαρμογές και απαιτητικούς φόρτους εργασίας ανάλυσης δεδομένων. Σύμφωνα με τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της NVIDIA, Jensen Huang, αυτές είναι οι ψηφιακές μηχανές της σύγχρονης οικονομίας.

Τέλος, αξίζει να αναφερθούν και μερικά ακόμη εντυπωσιακά specs, όπως τα 128 TBps σε bi-section bandwidth και τα 230.4 TFLOPS για NVIDIA SHARP in-network computing.

Ο ολοκαίνουργιος υπερυπολογιστής της Nvidia αναμένεται να γίνει διαθέσιμος μέσα στο δεύτερο μισό του 2023, όντως μια ολοκληρωμένη λύση για AI εφαρμογές, αφού συνδιάζει το προηγμένο hardware και όλο το λογισμικό και τις υπηρεσίες της NVIDIA.