Μια ακόμη εταιρία τεχνολογίας ετοιμάζεται να περάσει το $1 τρισεκατομμύριο

Αν συνεχίσει την ασταμάτητη πορεία της
29 Μαΐου 2023 09:21
Μια ακόμη εταιρία τεχνολογίας ετοιμάζεται να περάσει το $1 τρισεκατομμύριο

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόλις τέσσερις εταιρίες στο αμερικανικό χρηματιστήριο, με συνολική αξία που ξεπερνά το 1 τρισεκατομμύριο. Στην κορυφή βρίσκεται η Apple, με κεφαλαιοποίηση αγοράς 2.76 τρις δολάρια, η Microsoft με 2.48 τρις δολάρια, η Google με 1.59 τρις δολάρια αξία και η Amazon με 1.23 τρις.

Όλες αυτές οι εταιρίες προέρχονται από τον κλάδο της τεχνολογίας, ο οποίος, όπως όλα δείχνουν, σύντομα θα αναδείξει άλλο έναν κολοσσό με αξία που ξεπερνά το τρισεκατομμύριο. Ο λόγος γίνεται για την Nvidia, η οποία βιώνει μια εντυπωσιακή ανοδική πορεία εδώ και αρκετές εβδομάδες. Συγκεκριμένα, από τα 200 περίπου δολάρια στις αρχές του 2023, η τιμή της μετοχή της εταιρίας έχει πλέον σχεδόν διπλασιαστεί, φλερτάροντας με τα 400 δολάρια.

Στο προηγούμενο κλείσιμο των αγορών, η τιμή μιας μετοχής της Nvidia ανερχόταν σε 389.46 δολάρια. Αυτό σημαίνει πως η συνολική αξία της εταιρίας ξεπερνάει τα 963 δισεκατομμύρια δολάρια. Για το εντυπωσιακό ορόσημο του 1 τρις, χρειάζεται να συνεχίσει την ανοδική της πορεία μέχρι τα $404.86.

Φυσικά, αυτή η τεράστια άνοδος μέσα στο 2023 μπορεί να αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό στην τεχνητή νοημοσύνη, η οποία είναι πρώτο θέμα συζήτησης από την αρχή της χρονιάς. Αυτή τη στιγμή, η Nvidia είναι ο κορυφαίος κατασκευαστής chips στον κόσμο για τη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη, για τα μοντέλα δηλαδή όπως το GPT, που μπορούν να δημιουργήσουν νέο περιεχόμενο όπως κείμενο, εικόνες, ήχο και βίντεο.

Η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη έχει πολλές εφαρμογές και αναμένεται να φέρει τεράστιες αλλαγές σε πάρα πολλούς κλάδους, αλλά και στην κοινωνία γενικότερα. Το γεγονός, λοιπόν, ότι οι GPUs της Nvidia είναι η προτιμώμενη επιλογή για τα AI μοντέλα έχει εκτοξεύσει την αξία της, με την εταιρία να προσεγγίζει πλέον το ασύλληπτο ορόσημο που ελάχιστες έχουν καταφέρει.