Η Ισπανία κάλυψε τις ενεργειακές της ανάγκες για 9 ώρες αποκλειστικά με πράσινη ενέργεια

Νέο ρεκόρ
23 Μαΐου 2023 10:20
Η Ισπανία κάλυψε τις ενεργειακές της ανάγκες για 9 ώρες αποκλειστικά με πράσινη ενέργεια

Η Ισπανία σημείωσε ένα εκπληκτικό ορόσημο καταφέρνοντας να τροφοδοτήσει τη χώρα αποκλειστικά με ανανεώσιμη ενέργεια για εννέα ολόκληρες ώρες. Μία Τρίτη, από τις 10 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα, η αιολική, ηλιακή και υδροηλεκτρική ενέργεια ήταν οι μόνες πηγές ηλεκτρισμού για τη χώρα.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως δεν πρόκειται για κάτι προσωρινό, αλλά είμαστε κοντά στο να γίνει μία μόνιμη αλλαγή, τόσο λόγω της μείωσης της ζήτησης ενέργειας όσο και λόγω της αύξησης της παραγωγής ενέργειας από ηλιακά πάνελ. – Natalia Fabra, καθηγήτρια οικονομικών στο Carlos III University, Μαδρίτη

Η Ισπανία βρίσκεται ανάμεσα στις κορυφαίες χώρες για τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παγκοσμίως, ενώ διαθέτει και μία από τις πιο τολμηρές νομοθεσίες σχετικά με ανανεώσιμες πηγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 2020 οι ανανεώσιμες πηγές κάλυψαν το 21% των αναγκών ενέργειας της χώρας, ενώ μέχρι το 2030 ο στόχος είναι το 43%. Αναμένει να φτάσει στην κλιματική ουδετερότητα το 2050, με τις ανανεώσιμες πηγές να καλύπτουν το 97% των αναγκών της χώρας.

Αυτό που αναγνωρίσαμε ως Climate Group στο πέρασμα του χρόνου, είναι η σημασία της νομοθεσίας για να διευκολυνθεί η ταχεία δράση προς τις ανανεώσιμες πηγές. Καθώς η Ευρώπη υποκύπτει κάτω από το βάρος της ενεργειακής κρίσης, οι ηγέτες της μετανιώνουν το γεγονός πως δεν έκαναν νωρίτερα τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα. Δεν πρέπει να περιορίσουν τους εαυτούς τους περισσότερο στις καταστροφικές εκπομπές ρύπων. - Mike Peirce, Διευθυντής Climate Group

Παρόλο που μερικές πετρελαϊκές εταιρίες είναι διστακτικές στη μετάβαση σε πράσινη ενέργεια, αρκετές που τόλμησαν βλέπουν ήδη τα οφέλη. Η Orsted από τη Δανία έκανε σταδιακά τη μετάβαση εδώ και δύο δεκαετίες και βλέπει ήδη δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα. Μόλις πέρυσι ανέφερε κέρδη $2 δισεκατομμυρίων και σήμερα παράγει το 90% της ενέργειάς της από ανανεώσιμες πηγές.