Ολοκληρώθηκε η πρώτη 3D απεικόνιση ολόκληρου του ναυαγίου του Τιτανικού (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Με λεπτομέρεια χωρίς προηγούμενο
23 Μαΐου 2023 09:50
Ολοκληρώθηκε η πρώτη 3D απεικόνιση ολόκληρου του ναυαγίου του Τιτανικού (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Έναν πραγματικό άθλο ολοκλήρωσαν οι ερευνητές του ναυαγίου του Τιτανικού, καθώς κατάφεραν για πρώτη φορά να δημιουργήσουν μία 3D ψηφιακή απεικόνιση ολόκληρου του σκάφους στον πυθμένα του ωκεανού, με απαράμιλλη λεπτομέρεια και καθαρότητα.

Χρησιμοποιώντας δύο τηλεχειριζόμενα υποβρύχια οχήματα, οι ερευνητές πέρασαν έξι εβδομάδες χαρτογραφώντας όλο το ναυάγιο και τα συντρίμμια του σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από αυτό. Το τελικό αποτέλεσμα αποτελείται από 715.000 εικόνες, συνθέτοντας ένα πλήρες και λεπτομερέστατο 3D μοντέλο. Οι ερευνητές αφιέρωσαν επιπλέον 7 μήνες στη σύνθεση του τεράστιου όγκου δεδομένων που συνέλλεξαν και το ντοκιμαντέρ που θα μας δείξει όλη αυτή την τιτάνια προσπάθεια θα κυκλοφορήσει το 2024.

Όλα τα συμπεράσματά μας για το πώς βυθίστηκε και πολλές λεπτομέρειες προέρχονται από υποθέσεις, επειδή δεν υπάρχει ένα μοντέλο που να μας βοηθήσει να αναδομήσουμε με ακρίβεια το ναυάγιο ή να μετρήσουμε με ακρίβεια τις αποστάσεις. Είμαι ενθουσιασμένος επειδή η ποιότητα του μοντέλου θα βοηθήσει τις μελλοντικές γενιές να περπατήσουν εικονικά στον Τιτανικό. Να δουν πού ήταν η γέφυρα και τόσα πολλά ακόμα. – Anthony Geffen, ερευνητής Τιτανικού

Ο Park Stephenson, γνωστός ειδικός του Τιτανικού, θεωρεί πως το project “αλλάζει το παιχνίδι”.

Παρατηρώ λεπτομέρειες τις οποίες δεν είχε δει κανείς μας πριν και αυτό με βοηθά να προσθέσω πάνω σε όλα τα άλλα που έχουμε μάθει έως σήμερα. Βλέπουμε το ναυάγιο με εντελώς διαφορετική ματιά. Πλέον έχουμε πραγματικά δεδομένα τα οποία μπορούν να τα αναλύσουν μηχανικοί και να έχουν μία βαθύτερη κατανόηση των διεργασιών πίσω από το βύθισμα και το σπάσιμο του σκάφους, φέρνοντάς μας πιο κοντά στην πραγματική ιστορία της καταστροφής του Τιτανικού.

Tags: