Το 2017 η πρώτη μεταμόσχευση κεφαλιού

Από το χειρούργο που δίχασε την ιατρική κοινότητα
12 Σεπτεμβρίου 2015 05:41
Το 2017 η πρώτη μεταμόσχευση κεφαλιού

Όπως σας είχαμε ενημερώσει τον προηγούμενο χειμώνα, ο Ιταλός χειρούργος Sergio Canavero είχε ταράξει τα νερά της ιατρική κοινότητας, ανακοινώνοντας πως σύντομα θα δοκίμαζε μια μεταμόσχευση κεφαλιού. Φαίνεται πως ο χειρούργος είναι πλέον σε θέση να ορίσει και ημερομηνία για αυτή την επέμβαση, η οποία ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιηθεί το Δεκέμβριο του 2017.

Ο ασθενής που θα υποβληθεί σε αυτή την πρωτοπόρα επέμβαση είναι ο 30χρονος μηχανικός υπολογιστών, Valery Spiridonov, ο οποίος πάσχει από μια σπάνια γενετική εκφυλιστική ασθένεια, γνωστή και ως Werding-Hoffmann για την οποία δεν υπάρχει προς το παρόν θεραπεία.

Η κύρια ανησυχία του χειρούργου είναι πως το κεφάλι θα απορρίψει το σώμα μετεγχειρητικά, ή το αντίστροφο, ενώ φυσικά υπάρχει η πιθανότητα μη σωστής σύνδεσης με τη σπονδυλική στήλη. Ακόμα και αν όλα πάνε καλά σε επίπεδο χειρουργείου, κανείς δεν μπορεί να πει αν θα παραμείνουν ίδιες οι νοητικές ικανότητες ή η προσωπικότητα του Spiridonov.

Ο Canavero κινείται σε εντελώς αχαρτογράφητα νερά για την ιατρική, αλλά σύμφωνα και με τον Spiridonov, αξίζει το ρίσκο, αφού υπάρχει η πιθανότητα να αποκατασταθεί η λειτουργικότητα και κατ’ επέκταση και η ανεξαρτησία ανθρώπων με σοβαρά κινητικά προβλήματα, ενώ μπορεί να σωθούν οι ζωές ασθενών με εκφυλιστικές ασθένειες.