Βρέθηκε σοβαρό θέμα στους νέους AMD Ryzen CPUs – Αναφορές για καμένα chips και μητρικές

Τι συμβαίνει;
25 Απριλίου 2023 13:07
Βρέθηκε σοβαρό θέμα στους νέους AMD Ryzen CPUs – Αναφορές για καμένα chips και μητρικές

Μετά τα όσα είχαν συμβεί όταν πρωτοκυκλοφόρησε η RTX 4090, τις τελευταίες ημέρες, το διαδίκτυο έχει κατακλυστεί από πολυάριθμες αναφορές και για καμένους Ryzen επεξεργαστές, με περιπτώσεις ακραίας υπερθέρμανσης που προκαλεί ζημιά τόσο στα ίδια τα chips όσο και στις μητρικές πλακέτες στις οποίες είναι εγκατεστημένα. Το θέμα είναι τόσο σοβαρό που ήδη κατασκευαστές μητρικών έχουν κυκλοφορήσει BIOS updates με πρόσθετους μηχανισμούς ασφαλείας, για να περιοριστούν τα περιστατικά.

Το πρόβλημα μπορεί να επηρεάσει τόσο τα απλά Ryzen 7000 μοντέλα όσο και τους πιο ιδιαίτερους Ryzen 7000X3D επεξεργαστές, ενώ έχουν καταγραφεί θέματα σε όλες τις μάρκες μητρικών πλακετών, συμπεριλαμβανομένων των Biostar, ASUS, MSI, Gigabyte και ASRock. Η βασική αιτία πιστεύεται ότι είναι η τάση στην οποία τρέχει το SoC. Αυτή μεταβάλλεται και φτάνει σε μη ασφαλή επίπεδα, είτε από έτοιμα EXPO overclocking προφίλ για μνήμες, είτε από χειροκίνητες ρυθμίσεις από τους χρήστες.

Τα υπερβολικά υψηλά voltages μπορούν να καταστρέψουν τους θερμικούς αισθητήρες και τους μηχανισμούς προστασίας των chips, καθιστώντας τα ανίκανα να ανιχνεύσουν και να προστατευτούν μόνα τους από την υπερθέρμανση. Ως αποτέλεσμα, ο επεξεργαστής συνεχίζει να αντλεί περισσότερη ενέργεια, ακόμη και όταν έχουν ξεπεραστεί ήδη τα ασφαλή όρια, με αποτέλεσμα να προκαλούνται οι καταστροφικές βλάβες.

Η AMD λέγεται ότι εργάζεται ήδη πάνω σε μια μόνιμη λύση που περιλαμβάνει ένα νέο ανώτατο όριο τάσης ή ένα κλείδωμα στο firmware/SMU για να αποτρέπει τα EXPO προφίλ μνήμης και τους χειρισμούς του BIOS από τους χρήστες, από το να φτάνουν τόσο ψηλά την τάση. Από την πλευρά τους, διάφοροι κατασκευαστές motherboards, όπως η ASUS και η MSI, έχουν ήδη εκδώσει νέα BIOS για να βοηθήσουν με την αντιμετώπιση του θέματος.

Βέβαια ακόμη περιμένουμε κάποια επίσημη δήλωση από την AMD που να ξεκαθαρίζει τι ακριβώς συμβαίνει στην πραγματικότητα. Μέχρι τότε προτείνεται σε όλους τους χρήστες με Ryzen 7000 επεξεργαστή να λάβουν προληπτικά μέτρα, ελέγχοντας την τάση του SoC στο BIOS ή χρησιμοποιώντας ένα βοηθητικό πρόγραμμα, μέσα από τα Windows, όπως το HWiNFO. Εάν η τάση είναι στο 1,4V ή υπερβαίνει το 1,4V, θα πρέπει να απενεργοποιήσουν άμεσα το overclocking προφίλ των RAM τους και να συνεχίσουν χρησιμοποιώντας τις μνήμες με τις default ρυθμίσεις.

Tags: