Τι απέγινε τελικά ο τύπος που έδωσε $100 στο ChatGPT ζητώντας να τον κάνει πλούσιο;

Το HustleGPT πείραμα δεν είχε την αναμενόμενη κατάληξη...
25 Απριλίου 2023 10:12
Τι απέγινε τελικά ο τύπος που έδωσε $100 στο ChatGPT ζητώντας να τον κάνει πλούσιο;

Τον προηγούμενο μήνα σας είχαμε ενημερώσει για το πείραμα ενός χρήστη του Twitter με όνομα Jackson Greathouse Fall, ο οποίος ζήτησε από το πιο προηγμένο AI μοντέλο που είναι διαθέσιμο μέσω του ChatGPT, το GPT-4, να βγάλει όσα περισσότερα χρήματα μπορεί στο διαδίκτυο, με αρχικό κεφάλαιο τα $100.

Το περίφημο HustleGPT project βασιζόταν στην εξής εντολή:

Είσαι το HustleGPT, μια επιχειρηματική τεχνητή νοημοσύνη. Εγώ είμαι ο ανθρώπινος αντιπρόσωπός σου. Μπορώ να λειτουργήσω ως ο σύνδεσμός σου για τον φυσικό κόσμο. Έχεις 100 δολάρια στη διάθεσή σου και ο μόνος σου στόχος είναι να τα μετατρέψεις σε όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα μπορείς σε όσο το δυνατόν συντομότερο χρονικό διάστημα, χωρίς να κάνεις τίποτα παράνομο. Θα κάνω ό,τι μου πεις και θα σε ενημερώνω για το τρέχον σύνολο των μετρητών μας. Μην συμπεριλάβεις χειρωνακτική εργασία.

Πως ξεκίνησε το project:

Η ιδέα έγινε αμέσως viral, με το αρχικό tweet στις 15 Μαρτίου να έχει πλέον 22.5 εκατομμύρια προβολές. Το HustleGPT είχε αποφασίσει να δημιουργήσει έναν ιστότοπο μάρκετινγκ για περιεχόμενο σχετικά με οικολογικά προϊόντα, ο οποίος φέρει την ονομασία Green Gadget Guru. Έδωσε, λοιπόν, εντολή στον Fall να αγοράσει ένα φθηνό domain name, να σχεδιάσει ένα λογότυπο χρησιμοποιώντας ένα άλλο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται DALL-E-2, να δημιουργήσει μια διάταξη χρησιμοποιώντας μια άλλη AI, το Midjourney, και, τέλος, να γράψει ένα άρθρο που απαριθμεί δέκα οικολογικά gadgets για την κουζίνα, χρησιμοποιώντας πάλι μια AI, το ChatGPT. Το HustleGPT έβγαλε επίσης και έναν προϋπολογισμό για τη φιλοξενία και τη διαφήμιση περιεχομένου στο Facebook και το Instagram. Μέχρι το τέλος της πρώτης ημέρας, το Green Gadget Guru είχε λάβει 100 δολάρια ως επένδυση από έναν άγνωστο, κάτι που διπλασίασε το αρχικό κεφάλαιο. Την επόμενη ημέρα, το HustleGPT αποφάσισε να επεκτείνει την επιχείρησή του προσλαμβάνοντας ελεύθερους επαγγελματίες δημιουργούς περιεχομένου, οι οποίοι θα χρησιμοποιούσαν επίσης το ChatGPT για να παράγουν περισσότερα άρθρα για τον ιστότοπο.

Σύμφωνα με την ανάρτηση του Fall στις 18 Μαρτίου, το HustleGPT τον βοήθησε να αποκτήσει 79,913 followers στο Twitter, ενώ προσέλκυσε το ενδιαφέρον επενδυτών που έδωσαν $7,788.84 διαθέσιμα για να διαχειριστεί.

Τι απέγινε τελικά το πείραμα:

Πλέον, ξεκινώντας από τους 3,713 followers πριν το πείραμα, ο Fall έχει ξεπεράσει τους 130 χιλιάδες. Ωστόσο, ενώ είχε υποσχεθεί καθημερινές ενημερώσεις για 30 ημέρες, με την ιδέα του να γίνεται τόσο διάσημη που έγινε θέμα μέχρι και στο τηλεοπτικό δελτίο του CNN… τελικά σταμάτησε να ενημερώνει τον κόσμο μέσα από τον Twitter λογαριασμό του στις 22 Μαρτίου! Σύμφωνα με την τελευταία του ενημέρωση στις 22 Μαρτίου, το HustleGPT έβγαλε καθαρό κέρδος $130.

Στη συνέχεια, ο Fall αποφάσισε να δημιουργήσει μια Discord κοινότητα όπου και άλλα μέλη μπορούν να δημιουργούν αντίστοιχα projects με την βοήθεια της AI, δίνοντας την υπόσχεση ότι θα συνεχίσει να ενημερώνει τον κόσμο μέσα από εκεί για την κατάληξη του Green Gadget Guru. Αυτή η κοινότητα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και NFTs. Εμείς, προσπαθήσαμε να αναζητήσουμε πληροφορίες σε αυτή την Discord κοινότητα, αλλά μάταια. Παρά την υπόσχεση του Fall, δεν καταφέραμε να βρούμε κάποια επιπλέον πληροφορία για το εγχείρημα, το οποίο φαίνεται να έχει παγώσει/εγκαταλειφθεί, αφού η σελίδα που είχε δημιουργηθεί αρχικά παραμένει σε ημιτελές στάδιο με σχεδόν καμία ενημέρωση.

Μάλιστα, όταν ο Fall ανακοίνωσε ότι το HustleGPT θα έμενε σε δεύτερη μοίρα για τις άλλες του δουλειές, υπήρξαν αντιδράσεις από τους ακόλουθους του στο Twitter, οι οποίοι τον κατηγόρησαν για απάτη. Επιπλέον, προέκυψε και…drama, μεταξύ του Fall και ενός συμβούλου, του Dave Craige, που οδήγησε στη δημιουργία δύο ξεχωριστών Discord servers που σχετίζονται με το HustleGPT.

Το συμπέρασμα:

Το άδοξο τέλος HustleGPT αναδεικνύει μεταξύ άλλων τους περιορισμούς της τεχνητής νοημοσύνης στην τρέχουσα φάση. Ναι, το ChatGPT είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο, αλλά δε μπορεί να ενεργήσει από μόνο του, ειδικά όταν αυτός που ξεκινά το project το εγκαταλείπει. Παράλληλα, δείχνει πολλά και για την ανθρώπινη φύση και τις πιθανές παγίδες των μη ρεαλιστικών προσδοκιών.