Η παγκόσμια smartphone αγορά συνεχίζει να συρρικνώνεται

Για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο
21 Απριλίου 2023 08:30
Η παγκόσμια smartphone αγορά συνεχίζει να συρρικνώνεται

Η εταιρία αναλύσεων Canalys δημοσίευσε την προκαταρκτική αναφορά της για την παγκόσμια smartphone αγορά, για το πρώτο τρίμηνο του 2023. Σύμφωνα με τα νούμερα λοιπόν, το τρίμηνο είδε πτώση 12% στις αποστολές συσκευών από τα εργοστάσια παραγωγής στα ράφια των καταστημάτων. Μάλιστα πρόκειται για το πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο που σημειώνεται πτώση σε σχέση με τα αντίστοιχα τρίμηνα των προηγούμενων ετών.

Στις εταιρίες τώρα, η Samsung κατάφερε να πάρει ξανά την πρώτη θέση από την Apple λόγω της κυκλοφορίας του Galaxy S23 και του μειωμένου ενδιαφέροντος πλέον για τα iPhone 14. Μεγάλη απώλεια σημείωσε η Xiaomi, η οποία όμως κατάφερε να παραμείνει στην τρίτη θέση.

Σύμφωνα με την Canalys, η συνολική πτώση ήταν αναμενόμενη και παρόλο που οι μακροοικονομικές συνθήκες βελτιώθηκαν και οι εταιρίες επένδυσαν περισσότερα στο marketing, η ζήτηση των καταναλωτών παρέμεινε υποτονική, ειδικότερα στην κατηγορία των low-end συσκευών, κυρίως λόγω του υψηλού πληθωρισμού.

Η μειωμένη ζήτηση οδήγησε και τους κατασκευαστές στη μείωση του όγκου παραγωγής, καθώς προσπαθούν να προωθήσουν το στοκ. Κάτι το οποίο έχει επηρεάσει αρνητικά και την αλυσίδα προμηθευτών σε βάθος χρόνου.

Τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης αναμένονται στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, δεδομένου ότι το στοκ θα έχει μειωθεί και η παραγωγή θα αυξηθεί ξανά.