Το αυτόνομο όχημα μάχης της DARPA είναι το μέλλον των στρατιωτικών οχημάτων (ΒΙΝΤΕΟ)

Ολοκλήρωσε με επιτυχία την πρώτη δοκιμή εκτός δρόμου
19 Απριλίου 2023 11:14
Το αυτόνομο όχημα μάχης της DARPA είναι το μέλλον των στρατιωτικών οχημάτων (ΒΙΝΤΕΟ)

Η DARPA (Defense Advanced Research Project Agency) των ΗΠΑ είναι γνωστή για την ανάπτυξη προηγμένων στρατιωτικών τεχνολογιών. Μία από αυτές είναι το DARPA RACER (Robotic Autonomy in Complex Environments with Resiliency), που σκοπό έχει να μάθει σε μη επανδρωμένα οχήματα εδάφους να πλοηγούνται σε περιβάλλον εκτός δρόμου με φυσικά εμπόδια, διατηρώντας τις ίδιες ή μεγαλύτερες ταχύτητες με ανθρώπους οδηγούς σε ρεαλιστικές καταστάσεις.

Στην πρώτη δοκιμή του, το RACER κατάφερε να πραγματοποιήσει πάνω από 55 διαδρομές που κυμαίνονταν από 6 έως 18 χιλιόμετρα, με ταχύτητες άνω των 40 χλμ/ώρα.

Τα οχήματα είναι εξοπλισμένα με αισθητήρες εικόνας και κίνησης 360 μοιρών, πολλαπλά ραντάρ, έγχρωμες και υπέρυθρες κάμερες και ένα σωρό ακόμα αισθητήρες στρατιωτικών χρήσεων. Τελικός σκοπός της DARPA είναι να αφαιρέσει το ανθρώπινο στοιχείο από ένα επικίνδυνο περιβάλλον.

Τα προβλήματα για τα μη επανδρωμένα οχήματα όμως ξεκινούν όταν βγαίνουν από το πεδίο δοκιμών και μπαίνουν σε πραγματικές συνθήκες μάχης, όπου οι καταστάσεις ξεπερνούν τον προγραμματισμό τους, όπως έχει δείξει και η πολεμική σύγκρουση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, με τις δύο χώρες να έχουν πειραματιστεί με αυτόνομα οχήματα.

Ο όλος σκοπός είναι να βγάλουν τον άνθρωπο από επικίνδυνο περιβάλλον. Αλλά σε όλες μας τις συζητήσεις με Ρώσους ειδικούς, κανείς δε μιλά για το τι γίνεται όταν ένα όχημα καταστρέφεται. Όταν λοιπόν οι στρατιώτες διατάζονται να ανακτήσουν το κατεστραμμένο όχημα, αναιρείται ο σκοπός τους. – Samuel Bendett, Center for New American Security

Tags: