Starship LIVE: Σήμερα η εκτόξευση του μεγαλύτερου πυραύλου της ανθρωπότητας

Ο Musk δίνει 50% πιθανότητες
17 Απριλίου 2023 11:38
Starship LIVE: Σήμερα η εκτόξευση του μεγαλύτερου πυραύλου της ανθρωπότητας

Σε περίπου 4 ώρες, ο τεράστιος πύραυλος που θα μας πάει κάποια μέρα στον Άρη, θα πραγματοποιήσει την πρώτη του εκτόξευση. Το Starship της SpaceX, είναι ο ψηλότερος και ισχυρότερος επαναχρησιμοποιούμενος πύραυλος που έχει κατασκευαστεί ποτέ. Είναι σαν μία 40όροφη πολυκατοικία, αποτελούμενος από το 50 μέτρων Starship και από το 70 μέτρων Super Heavy rocker booster.

Η δοκιμή των 33 Raptor κινητήρων του Super Heavy πραγματοποιήθηκε επιτυχώς το Φεβρουάριο, αλλά κατά τη διάρκειά της ο πύραυλος ήταν δεμένος στο έδαφος. Η SpaceX πήρε την άδεια για την πρώτη εκτόξευση ολόκληρου του Starship, μόλις την Παρασκευή που μας πέρασε.

Ο στόχος αυτής της δοκιμής είναι απλά να φτάσει σε τροχιά το σκάφος, χωρίς να προσπαθήσει η SpaceX να προσγειώσει ή να επαναχρησιμοποιήσει το Starship ή τον Super Heavy. Οι προσδοκίες είναι χαμηλές, αφού ο ίδιος ο Elon Musk δίνει ένα περιθώριο επιτυχίας 50%, τονίζοντας πως μπορεί απλά να εκραγεί όπως οι προκάτοχοί του.

Δε λέω πως θα φτάσει σε τροχιά, αλλά σας εγγυώμαι ενθουσιασμό. Δε θα είναι βαρετό. Πιστεύω πως έχουμε περίπου 80% πιθανότητες να φτάσουμε σε τροχιά μέσα στη χρονιά. Μάλλον θα χρειαστούμε κάνα δυο ακόμα χρόνια για να πετύχουμε πλήρη και γρήγορη επαναχρησιμοποίηση.

Τελικός στόχος είναι να χρησιμοποιηθεί το Starship, όπως οι πύραυλοι Falcon 9, μόνο που το Starship θα μπορεί να μεταφέρει ανθρώπους σε άλλους πλανήτες και πίσω. Το Starship είναι πιο ισχυρό από το SLS της NASA και το θετικό είναι πως είναι επαναχρησιμοποιούμενο σκάφος. Ο τρόπος λειτουργίας που οραματίζεται η SpaceX, είναι να θέσει ένα Starship σε τροχιά και να το τροφοδοτήσει με καύσιμα με ένα άλλο Starship, έτσι ώστε να συνεχίσει το ταξίδι του προς άλλους πλανήτες.

Η εκτόξευση έχει προγραμματιστεί για εκτόξευση στις 16:00 ώρα Ελλάδος. Το livestream της εκτόξευσης το οποίο μπορείτε να βρείτε παρακάτω, θα ξεκινήσει 45 λεπτά πριν την εκτόξευση. Οι καιρικές συνθήκες φαίνονται ευνοϊκές και η SpaceX θα έχει ένα παράθυρο 150 λεπτών για την εκτόξευση. Το Starship είναι ήδη στη θέση του, προσδεμένο σε έναν ειδικά κατασκευασμένο πύργο εκτόξευσης.