ChatGPT-5: Μάθαμε τι γίνεται με το πανίσχυρο GPT-5 μοντέλο! Επίσημη δήλωση της OpenAI

Δηλώσεις από τον CEO της εταιρίας
14 Απριλίου 2023 19:12
ChatGPT-5: Μάθαμε τι γίνεται με το πανίσχυρο GPT-5 μοντέλο! Επίσημη δήλωση της OpenAI

Τους τελευταίους μήνες, το πλέον πασίγνωστο chatbot τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT παραμένει πρώτο θέμα συζήτησης, έχοντας εντυπώσει από τους απλούς καθημερινούς χρήστες μέχρι και τους ακαδημαϊκούς του κλάδου της πληροφορικής. Οι δυνατότητές του ήταν από την πρώτη στιγμή ασύλληπτες, αλλά το Μάρτιο ήρθε το κερασάκι στην τούρτα, όταν και κυκλοφόρησε το ακόμη πιο προηγμένο μοντέλο GPT-4.

Συγκεκριμένα, μετά την τεράστια αυτή αναβάθμιση, το νέο μοντέλο της OpenAI μπορούσε να περάσει μια προσομοιωμένη εξέταση με βαθμολογία που το κατατάσσει μέσα στο 10% των αριστούχων. Στην αντίπερα όχθη, η βαθμολογία του GPT-3.5 στο ίδιο τεστ ήταν στο 10% των χειρότερων αποτελεσμάτων.

Πολλοί ξεκίνησαν, λοιπόν, να αναρωτιούνται τι πρόκειται να συμβεί με το GPT-5, δηλαδή την επόμενη γενιά του μοντέλου. Για την ακρίβεια οι ραγδαίες εξελίξεις στον κλάδο προκάλεσαν τέτοιες ανησυχίες που ο Elon Musk, μαζί με μία ομάδα ειδικών της τεχνητής νοημοσύνης και στελεχών της βιομηχανίας, μεταξύ των οποίων και ο Steve Wozniak της Apple, αλλά και πολλοί καθηγητές πανεπιστημίων, κάλεσαν για εξάμηνη παύση στην εκπαίδευση συστημάτων ισχυρότερων από το GPT-4, λόγω πιθανών κινδύνων για την κοινωνία και την ανθρωπότητα.

Τώρα, η OpenAI έσπασε επιτέλους τη σιωπή της και σχολίασε αυτό το ανοιχτό γράμμα. Συγκεκριμένα, σε ένα event του MIT, ο CEO της εταιρίας, Sam Altman, κλήθηκε να δώσει απαντήσεις και παραδόξως επιβεβαίωσε κάτι που πολλοί δεν περίμεναν. Η OpenAI δεν εκπαιδεύει επί του παρόντος το GPT-5.

Αναλυτικότερα, μιλώντας για την έκκληση των ειδικών να σταματήσει προσωρινά η ανάπτυξη, ο Altman δήλωσε ότι από την επιστολή "λείπουν οι περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες σχετικά με το πού χρειαζόμαστε όντως την παύση" και σημείωσε ότι μια προηγούμενη έκδοση ισχυριζόταν ότι η OpenAI εκπαιδεύει επί του παρόντος το GPT-5. "Δεν το κάνουμε αυτό και δεν θα το κάνουμε για κάποιο χρονικό διάστημα", δήλωσε ο Altman. "Έτσι, από αυτή την άποψη, ήταν κάπως ανόητη".

Ωστόσο, το γεγονός ότι η OpenAI δεν εργάζεται άμεσα πάνω στο GPT-5 αυτή τη στιγμή, δεν σημαίνει ότι δεν επεκτείνει όμως τις δυνατότητες του GPT-4. Σχετικά με αυτό, πρόσθεσε:

Κάνουμε άλλα πράγματα πάνω από το GPT-4 που αφορούν όλα τα είδη των ζητημάτων ασφαλείας που είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν και που έμειναν εντελώς έξω από την επιστολή.

Ακολουθεί το σχετικό απόσπασμα του event με τις δηλώσεις του Altman:

Και επίσημα, λοιπόν, το GPT-5 μοντέλο και η επόμενη γενιά του ChatGPT φαίνεται πως θα αργήσουν αρκετά να έρθουν.