Η Europol προειδοποιεί για εγκληματική χρήση του ChatGPT

Ζοφερό το μέλλον…
28 Μαρτίου 2023 08:09
Η Europol προειδοποιεί για εγκληματική χρήση του ChatGPT

Η Europol εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση χθες, προειδοποιώντας για την πιθανή κατάχρηση της τεχνητής νοημοσύνης του ChatGPT, όσον αφορά προσπάθειες phishing, παραπληροφόρηση, κυβερνοεγκλήματα, αλλά και ηθικά ζητήματα.

Καθώς οι δυνατότητες των LLMs (large language models) όπως το ChatGPT διαρκώς βελτιώνονται, η πιθανή κατάχρηση αυτών του τύπου των AI συστημάτων από εγκληματίες, προσφέρουν μία δυστοπική προοπτική.

Η ικανότητα του ChatGPT να συντάσσει τόσο ρεαλιστικά κείμενα, το κάνει ένα χρήσιμο εργαλείο για σκοπούς phishing.

Η Europol θεωρεί πως η ικανότητα του ChatGPT να αναπαράγει γλωσσικά μοντέλα που προσομοιώνουν το στυλ της ομιλίας συγκεκριμένων ανθρώπων ή ομάδων, το κάνει ιδανικό για τους κυβερνοεγκληματίες, ενώ η ικανότητά του να προσφέρει κείμενο που φαίνεται αληθοφανές σε τέτοια ταχύτητα και κλίμακα, το κάνει ιδανικό εργαλείο για προπαγάνδα και παραπληροφόρηση, καθώς επιτρέπει στους χρήστες να παράγουν και να διαδίδουν μηνύματα μίας συγκεκριμένης ρητορικής με σχεδόν καθόλου προσπάθεια. Τέλος, προειδοποιεί πως ακόμα και εγκληματίες με ελάχιστη τεχνική γνώση, μπορούν να μετατρέψουν το ChatGPT σε εργαλείο παραγωγής κακόβουλου κώδικα.