Η Nvidia κατακεραυνώνει τα κρυπτονομίσματα: «Δεν φέρνουν τίποτα χρήσιμο για την κοινωνία»

Νέες ηχηρές δηλώσεις από υψηλόβαθμο στέλεχος
27 Μαρτίου 2023 16:36
Η Nvidia κατακεραυνώνει τα κρυπτονομίσματα: «Δεν φέρνουν τίποτα χρήσιμο για την κοινωνία»

Ο Michael Kagan, επικεφαλής τεχνολογίας της Nvidia, της κορυφαίας εταιρίας κατασκευής καρτών γραφικών στον κόσμο, εξέφρασε την περιφρόνησή του για το mining κρυπτονομισμάτων, λέγοντας ότι "δεν προσφέρει τίποτα χρήσιμο στην κοινωνία". Συγκεκριμένα, τόνισε ότι άλλες εφαρμογές της επεξεργαστικής ισχύος, όπως τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης, είναι πιο ωφέλιμες για την ανθρωπότητα από τη δημιουργία ψηφιακών νομισμάτων.

Ο Kagan έκανε αυτές τις ηχηρές δηλώσεις σε μια συνέντευξή του στην εφημερίδα The Guardian την Κυριακή, όπου μίλησε για τον ρόλο της Nvidia στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και για τον αντίκτυπό της σε διάφορους τομείς. Στο πλαίσιο αυτό, λοιπό, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Nvidia δεν είχε ποτέ την πρόθεση να υποστηρίξει την εξόρυξη crypto, αλλά τα προϊόντας της είχαν μεγάλη ζήτηση από τους miners επειδή ήταν τα καλύτερα της αγοράς.

Πιο συγκεκριμένα, ο Kagan δήλωσε:

Όλα αυτά τα crypto πράγματα χρειάζονταν παράλληλη επεξεργασία και η Nvidia είναι η καλύτερη σε αυτό, οπότε οι άνθρωποι απλά τα προγραμμάτισαν για να χρησιμοποιήσουν τις κάρτες μας για αυτόν τον σκοπό. Αγόρασαν πολύ hardware και τελικά ήρθε η κατάρρευση, επειδή τα crypto δεν φέρνουν τίποτα χρήσιμο για την κοινωνία. Η τεχνητή νοημοσύνη όμως φέρνει.

Ο Kagan έφερε στη συζήτηση το ChatGPT, το viral AI chatbot που μπορεί να δημιουργήσει ρεαλιστικές συνομιλίες, ως παράδειγμα μιας πιο αξιόλογης χρήσης της επεξεργαστικής ισχύος. Μάλιστα, είπε ότι το ChatGPT θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να μάθουν γλώσσες, να επικοινωνήσουν καλύτερα και να διασκεδάσουν.

Για την ιστορία, οι δηλώσεις του έρχονται σε μια εποχή που η εξόρυξη crypto αντιμετωπίζει αυξανόμενο έλεγχο από τις αρχές και αυστηρή κριτική, κυρίως για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της. Συνολικά το mining καταναλώνει τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας και παράγει πολλή θερμότητα και θόρυβο, ενώ είχε παίξει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο και στην παγκόσμια έλλειψη chips που είχε συμβεί ταυτόχρονα με την πανδημία, επηρεάζοντας πολλές άλλες βιομηχανίες και τους καταναλωτές τους.