Το Ernie της Baidu είναι ο Κινέζος ανταγωνιστής του ChatGPT

Δε μένει πίσω στον αγώνα της AI η Κίνα
21 Μαρτίου 2023 10:10
Το Ernie της Baidu είναι ο Κινέζος ανταγωνιστής του ChatGPT

Η “Google της Ασίας”, η κινεζική Baidu, αποκάλυψε το Ernie bot, την απάντησή της στο ChatGPT της OpenAI, ανοίγοντας τις αιτήσεις των χρηστών για πρόσβαση σε αυτό. Σύντομα, αρκετοί αναλυτές ξεκίνησαν να αναρτούν θετικά reviews για τις δυνατότητες του Ernie, καθώς και συγκρίσεις με το ChatGPT, γεγονός που εκτόξευσε τις μετοχές της Baidu.

Ωστόσο εγέρθηκαν κάποια ερωτήματα για το πώς το Ernie θα αντιμετώπιζε θέματα ευαίσθητα για την κυβέρνηση της Κίνας, σε ένα καθεστώς όπου το κράτος ελέγχει στενά το internet. Εκ πρώτης όψεως, το Ernie μπορούσε να παράγει σε δευτερόλεπτα εικόνες, να απαγγέλει ποιήματα, αλλά αρνήθηκε να απαντήσει ερωτήσεις σχετικές με τον Πρόεδρο της Κίνας, Xi Jinping, λέγοντας πως δεν έχει μάθει ακόμα πώς να τις απαντάει.

Το Reuters έκανε αρκετές ερωτήσεις στο Ernie για τον Xi, όπως αν είναι καλός ηγέτης, τι έχει προσφέρει στην Κίνα, ενώ ζήτησε ένα ποίημα και ένα πορτραίτο για τον Κινέζο Πρόεδρο. Σε ορισμένες από αυτές τις ερωτήσεις, το Ernie απάντησε με μία περιγραφή δύο παραγράφων για τη μόρφωση και τα καθήκοντα του Xi, αλλά τις περισσότερες αρνήθηκε να τις απαντήσει.

Ως ένα μεγάλης κλίμακας γλωσσικό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, δεν έχω μάθει ακόμα πώς να απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση, μπορείς να μου κάνεις άλλες ερωτήσεις και θα κάνω ό,τι μπορώ για να τις απαντήσω.

Σε ευαίσθητες ερωτήσεις για τα γεγονότα της Πλατείας Tiananmen το 1989, για τη συμπεριφορά των αρχών προς την εθνική μειονότητα των Uyghur και για το αν η Κίνα πρέπει να χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ για να επανενωθεί με την Ταΐβάν, το Ernie απάντησε:

Ας αλλάξουμε θέμα και ας ξεκινήσουμε από την αρχή.

Το ίδιο όμως απάντησε και σε ερωτήσεις σχετικές για τον Joe Biden και τον Donald Trump. Όταν ρωτήθηκε για τον τρόπο που αντιμετωπίζει ευαίσθητα θέματα, απάντησε πως λαμβάνει υπόψη σχετικούς νόμους και ηθικά στάνταρ για να κρίνει ποια θέματα μπορούν να συζητηθούν ανοιχτά.