Αυτές είναι οι νέες διαστημικές στολές της NASA για την αποστολή στο φεγγάρι (ΕΙΚΟΝΕΣ & ΒΙΝΤΕΟ)

Δια χειρός Axiom Space
16 Μαρτίου 2023 11:13
Αυτές είναι οι νέες διαστημικές στολές της NASA για την αποστολή στο φεγγάρι (ΕΙΚΟΝΕΣ & ΒΙΝΤΕΟ)

Η NASA μόλις αποκάλυψε τη νέα διαστημική στολή που θα φορούν οι αστροναύτες για να εξερευνήσουν τη Σελήνη στο πλαίσιο του προγράμματος Artemis. Συγκεκριμένα, η νέα αυτή στολή δημιουργήθηκε από την Axiom Space, μια εταιρεία διαστημικών υπηρεσιών με έδρα το Χιούστον, η οποία κέρδισε ένα συμβόλαιο ύψους 228,5 εκατομμυρίων δολαρίων το 2022.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, η στολή έχει σχεδιαστεί ειδικά για να βελτιώσει την κινητικότητα των αστροναυτών που θα βρίσκονται στη επιφάνεια του φυσικού δορυφόρου της Γης. Το πρώτο πράγμα που ενδέχεται να παρατηρήσει κάποιος είναι το χρώμα. Πράγματι, το πρωτότυπο έχει ένα σκούρο γκρι κάλυμμα με πορτοκαλί και μπλε πινελιές, αλλά η τελική, πραγματική έκδοση θα είναι λευκή για θερμικούς λόγους. Για την ακρίβεια, η μαύρη εκδοχή που βλέπουμε εδώ σχεδιάστηκε από τον costume designer της σειράς του Apple TV+, “For All Mankind” και έχει σκοπό να κρύψει την απόρρητη τεχνολογία που υπάρχει στη στολή.

Η στολή βασίζεται εν μέρει στο xEMU πρωτότυπο της NASA και έχει πολλά προηγμένα χαρακτηριστικά. Ο νέος σχεδιασμός έχει περισσότερες αρθρώσεις, ιδίως στο κάτω μέρος, επιτρέποντας κινήσεις που θα ήταν αδύνατες με τον παλαιότερο σχεδιασμό. Αυτό θα διευκολύνει τους αστροναύτες να εκτελούν εργασίες όπως το περπάτημα και το μάζεμα αντικειμένων από το έδαφος, ενώ βρίσκονται στο σεληνιακό περιβάλλον. Παράλληλα, το νέο κράνος διαθέτει χαρακτηριστικά όπως μια φωτεινή ζώνη πάνω από τη φούσκα του, για να επιτρέπει καλύτερη όραση, καθώς και μια HD κάμερα στο πλάι, ώστε τα POV βίντεο της προοπτικής του αστροναύτη να μπορεί να μεταδίδεται ζωντανά στη Γη.

Αξίζει να σημειωθεί πως όλος ο σχεδιασμός είναι modular, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να φιλοξενήσει διαφορετικά μεγέθη και σχήματα σώματος. Συγχρόνως, μεγάλες βελτιώσεις έχουν γίνει στα συστήματα επικοινωνίας, οι μπότες έχον θερμομόνωση και καλύτερη πρόσφυση για περπάτημα σε ανώμαλο έδαφος, ενώ πάνω στη στολή υπάρχουν και εξειδικευμένα εργαλεία και εξαρτήματα για επιστημονικές και εξερευνητικές εργασίες.

Η Axiom Space παρουσίασε το πρωτότυπο της διαστημικής στολής σε μια εκδήλωση την Τετάρτη, όπου απάντησε επίσης σε πολλές ερωτήσεις σχετικά με τα χαρακτηριστικά και τις λειτουργίες της. Η εταιρεία έδειξε για παράδειγμα πώς χρησιμοποιεί καινοτόμες τεχνολογίες όπως κοπτικά λέιζερ και 3D εκτυπωτές για την κατασκευή τμημάτων της στολής. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Jim Stein, επικεφαλής μηχανικός της Axiom Space, φόρεσε ο ίδιος του τη στολή και έδειξε ότι μπορεί να στρίβει, να λυγίζει, να κάθεται και να σκύβει φορώντας τη.

Μπορείτε να δείτε σχετικά πλάνα μέσα από τον player που ακολουθεί:

Για την ιστορία, οι εν λόγω στολές θα φορεθούν στο πλαίσιο του προγράμματος Artemis που στοχεύει για πρώτη φορά από το 1972 να στείλει ανθρώπους ξανά στο φεγγάρι και μάλιστα να καθιερώσει μια βιώσιμη παρουσία εκεί. Η πρώτη επανδρωμένη προσεδάφιση, η Artemis 3, έχει προγραμματιστεί για το Δεκέμβριο του 2025 και θα περιλαμβάνει την πρώτη γυναίκα και τον πρώτο έγχρωμο άνθρωπο που θα περπατήσουν στην επιφάνεια της Σελήνης. Οι δύο αστροναύτες θα παραμείνουν στην επιφάνεια της Σελήνης για σχεδόν μία εβδομάδα, πραγματοποιώντας τέσσερις περιπάτους για συλλογές δειγμάτων. Οι άλλοι δύο αστροναύτες θα παραμείνουν στην κάψουλα Orion, περιμένοντας την επιστροφή αυτών που βρίσκονται στην επιφάνεια.