Η αρχή του τέλους για τις RTX 3000 κάρτες γραφικών – Η Nvidia αποσύρει μοντέλα

Στρέφει το ενδιαφέρον της στη νέα γενιά η εταιρία
10 Μαρτίου 2023 21:13
Η αρχή του τέλους για τις RTX 3000 κάρτες γραφικών – Η Nvidia αποσύρει μοντέλα

Η Nvidia, η κορυφαία κατασκευάστρια εταιρεία καρτών γραφικών στον κόσμο, μόλις αφαίρεσε αθόρυβα τα GeForce RTX 3000 Founders Edition μοντέλα από το επίσημο ηλεκτρονικό της κατάστημα σε διάφορες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Η κίνηση αυτή έρχεται καθώς η Nvidia μετατοπίζει την προσοχή της στις νεότερες κάρτες της RTX 4000 σειράς, οι οποίες βασίζονται στην Ada Lovelace αρχιτεκτονική και προσφέρουν σημαντικά βελτιωμένη απόδοση και προηγμένες τεχνολογίες όπως το DLSS 3.

Σε περίπτωση που δε γνωρίζετε, τα Founders Edition μοντέλα είναι τα -ας πούμε- default, δηλαδή ο σχεδιασμός που προτείνει η ίδια η Nvidia και διαθέτουν ένα χαρακτηριστικό σύστημα ψύξης με έναν ανεμιστήρα σε κάθε πλευρά. Οι κάρτες αυτές δημιουργούνταν από έναν τρίτο κατασκευαστή υπό την επίβλεψη της Nvidia, για να εξασφαλιστεί η μέγιστη ποιότητα καθ' όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους. Ωστόσο, καθώς ο τεχνολογικός κολοσσός έχει λανσάρει τους τελευταίους μήνες τις RTX 4090, RTX 4080 και RTX 4070 Ti και ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει σύντομα και την RTX 4070, η ζήτηση για τις κάρτες γραφικών προηγούμενης γενιάς έχει πιθανότατα μειωθεί. Επιπλέον, η Nvidia ενδέχεται να αποφάσισε να διαθέσει περισσότερους πόρους για την παραγωγή και την πώληση των νεότερων προϊόντων της, αντί να συνεχίσει να υποστηρίζει τα παλαιότερα.

Βέβαια, η αφαίρεση των Founders Edition μοντέλων από την ιστοσελίδα της δε σημαίνει ότι οι κάρτες αυτές δεν είναι πλέον διαθέσιμες πουθενά στην αγορά. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν ακόμα να τις βρουν σε άλλα καταστήματα, ανάλογα με την περιοχή τους και τη διαθεσιμότητα. Επιπλέον, η Nvidia εξακολουθεί να πουλάει διάφορες προσαρμοσμένες εκδόσεις των RTX 3000 μοντέλων από τους συνεργάτες της, οπότε η απόκτηση μιας κάρτας γραφικών Ampere αρχιτεκτονικής είναι ακόμα δυνατή και μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα της.

Αξίζει να σημειωθεί πως κάρτες της RTX 3000 σειράς εξακολουθούν να προσφέρουν καλές επιδόσεις σε σύγκριση με τις ανταγωνιστικές προτάσεις της AMD και της Intel, όπως η σειρά Radeon RX 6000, και ως εκ τούτου οι συνεργάτες της Nvidia μπορούν ακόμα να τις πωλούν χωρίς να προσφέρουν τεράστιες εκπτώσεις. Φυσικά, το κατά πόσο έχει νόημα η αγορά μια κάρτας της RTX 3000 σειράς τώρα που η Nvidia έχει ήδη κυκλοφορήσει τα προϊόντα της επόμενης γενιάς είναι κάτι που έγκειται στην κρίση του κάθε καταναλωτή ξεχωριστά.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η κίνηση αυτή της Nvidia είναι το πρώτο βήμα, η αρχή του τέλους θα έλεγε κανέις, για τις RTX 3000.