Αυτό το μικρό μαρσιποφόρο της Αυστραλίας πεθαίνει κυριολεκτικά για σεξ

Νέα έρευνα ρίχνει φως στον τρόπο αναπαραγωγής του
05 Φεβρουαρίου 2023 21:17
Αυτό το μικρό μαρσιποφόρο της Αυστραλίας πεθαίνει κυριολεκτικά για σεξ

Υπάρχει ένα μαρσιποφόρο που μοιάζει με τρωκτικό, είναι αξιολάτρευτο με μια ροζ μύτη και λευκές κηλίδες, ζει προς τον βορρά της Αυστραλίας, αλλά έχει τέτοιες σεξουαλικές ορμές που κυριολεκτικά πεθαίνει για να αναπαραχθεί. Και το χειρότερο; Είναι ένα απειλούμενο είδος ζώων και για αυτό φταίει η εμμονή που έχουν και μειώνεται συνεχώς ο πληθυσμός τους. 

Μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Sunshine Coast ρίχνει φως στο σύντομο χρονικό διάστημα του ζευγαρώματός του, στο οποίο τα αρσενικά τρέχουν υπερβολικά πολύ σε βαθμό που πεθαίνουν από την εξάντληση. 

Πρόκειται για τα ζώα του γένους των Δασύουρων, γνωστά και ως ιθαγενείς γάτες, τα οποία είναι σαρκοφάγα ενδημικά μαρσιποφόρα και τα συναντάμε στην Αυστραλία και την Παπούα Νέα Γουινέα.

Βάσει της έρευνας διαπιστώθηκε οι αρσενικές μαρσιποφόρες γάτες (Dasyurus hallucatus) ταξιδεύουν μεγάλες αποστάσεις αναζητώντας συντρόφους και συχνά αποφασίζουν να μην κοιμούνται για να ικανοποιήσουν μόνο και μόνο τις σεξουαλικές τους ανάγκες.

Η έλλειψη ωρών ανάπαυσης θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί τα αρσενικά αυτών των σαρκοφάγων μαρσιποφόρων αναπαράγονται μέχρι θανάτου μετά από μόλις μία περίοδο ζευγαρώματος, λένε οι ειδικοί. Τα θηλυκά, ωστόσο, μπορούν να ζήσουν και να αναπαραχθούν έως και τέσσερα χρόνια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα αρσενικά δεν είναι τόσο προσεκτικά όσο τα θηλυκά όταν αναζητούν τροφή ή αποκρούουν τα αρπακτικά. "Η στέρηση ύπνου και τα συμπτώματα που σχετίζονται με μια παρατεταμένη άυπνη περίοδο θα καθιστούσαν αδύνατη την ανάρρωση και θα μπορούσαν να καταδείξουν τις αιτίες θνησιμότητας μεταξύ των αρσενικών μετά την περίοδο ζευγαρώματος", δήλωσε ο Joshua Gaschk, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης του Πανεπιστημίου του Sunshine Coast.

Τα αρσενικά "γίνονται εύκολη λεία, δεν μπορούν να αποφύγουν τη σύγκρουση με αυτοκίνητα ή απλώς πεθαίνουν από εξάντληση", εξηγεί χαρακτηριστικά ο Gashck.

Μερικές από τις μαρσιποφόρες γάτες που παρακολουθήθηκαν ταξίδεψαν απόσταση μεγαλύτερη των 10 χιλιομέτρων σε μια νύχτα, κάτι που ισοδυναμεί με 40 χιλιόμετρα για έναν άνθρωπο, βάσει του μεγέθους τους και σύμφωνα πάντα με τη μελέτη. Επιπλέον, τα αρσενικά του είδους φαίνεται να είναι πιο ευάλωτα στα παράσιτα. Πιθανολογείται ότι αυτό συμβαίνει γιατί δεν φροντίζουν πλέον την υγιεινή του σώματος τους για να αφιερώνουν όλο τον χρόνο τους στις δραστηριότητες που σχετίζονται με την εποχή του ζευγαρώματος.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία λένε ότι έχουν απομείνει στη φύση περίπου 100.000 Δασύουροι στα βόρεια Αυστραλία, σύμφωνα με την Australian Wildlife Conservancy.