Κινέζοι επιστήμονες κλωνοποίησαν “σούπερ αγελάδες“

Οι οποίες θα μπορούν να παράγουν 50% περισσότερο γάλα
04 Φεβρουαρίου 2023 14:23
Κινέζοι επιστήμονες κλωνοποίησαν “σούπερ αγελάδες“

Σύμφωνα με άρθρο του CBS News, Κινέζοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι κλωνοποίησαν με επιτυχία τρία μοσχαράκια, που τα αποκαλούν "σούπερ αγελάδες", διότι όταν αναπτυχθούν πλήρως, είναι ικανά να παράγουν 50% περισσότερο γάλα από το μέσο όρο μιας αμερικανικής αγελάδας.

Το πείραμα κλωνοποίησης ξεκίνησε πέρυσι στο Βορειοδυτικό Πανεπιστήμιο Γεωργικής και Δασικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Shaanxi της Κίνας.

Οι επιστήμονες πήραν δείγματα ιστού από αγελάδες σε όλη την Κίνα και χρησιμοποίησαν τη μέθοδο που ονομάζεται πυρηνική μεταφορά σωματικών κυττάρων για να δημιουργήσουν έμβρυα τα οποία στη συνέχεια τοποθετήθηκαν μέσα σε παρένθετες αγελάδες.

Τα μοσχάρια γεννήθηκαν υγιή τον περασμένο μήνα στην πόλη Lingwu, σύμφωνα με την Global Times. Το πρώτο μοσχάρι που γεννήθηκε ζύγιζε 120 κιλά και είχε ύψος περίπου 80 εκατοστά, ανέφεραν οι Global Times.

Μάλιστα τα μοσχάρια αυτά είχαν το ίδιο σχήμα και το ίδιο μοτίβο δέρματος με τις αγελάδες από τις οποίες ανατράφηκαν, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες στο κινεζικό κρατικό μέσο ενημέρωσης Global Times.

Οι εν λόγω σούπερ αγελάδες, σύμφωνα με τους Κινέζους επιστήμονες θα είναι ικανές να παράγουν 18 τόνους γάλακτος ετησίως ή 100 τόνους γάλακτος κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Συγκριτικά, η μέση αμερικανική αγελάδα παράγει σχεδόν 12 τόνους γάλα ετησίως, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας.

Από που κλωνοποιήθηκαν;

Οι λεγόμενες σούπερ αγελάδες δημιουργήθηκαν χρησιμοποιώντας αγελάδες Holstein Friesian, μια ολλανδική φυλή βοοειδών που είναι γνωστή για την παραγωγή μεγαλύτερης από το μέσο όρο ποσότητας γάλακτος. Οι Κινέζοι επιστήμονες έγιναν πρωτοσέλιδο κιόλας πέρυσι για την κλωνοποίηση του πρώτου αρκτικού λύκου στον κόσμο, αλλά το πείραμα με τις σούπερ αγελάδες χαρακτηρίστηκε ως άλλη μια σημαντική ανακάλυψη από τους ερευνητές, οι οποίοι σημείωσαν, επίσης, πόσο πολύ εξαρτάται η Κίνα από τις εισαγωγές αγελάδων.

Η Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη με την αυξανόμενη ζήτηση για γάλα και τυρί και για αυτόν τον λόγο εισάγει περίπου το 70% των γαλακτοπαραγωγών αγελάδων της από άλλες χώρες. Η χώρα διαθέτει περίπου 6,6 εκατομμύρια αγελάδες Holstein Friesian εντός των συνόρων της, αλλά, όπως γράφουν οι Global Times μόνο πέντε σε κάθε 10.000 είναι πραγματικά ικανές να παράγουν τον μεγάλο όγκο γάλακτος.

Ο Yaping Jin, κτηνίατρος βοοειδών στο Northwest A&F που ηγήθηκε του πειράματος, δήλωσε στους Global Times ότι η κλωνοποίηση θα βοηθήσει στην αναζωογόνηση του γεωργικού τομέα της Κίνας.

Τα νεογέννητα μοσχάρια θα χρησιμοποιηθούν ως βάση για ένα μεγαλύτερο κοπάδι περίπου 1.000 σούπερ αγελάδων.

Tags: