Windows 11: Προγραμματιστής έβγαλε κάθε περιττή λειτουργεία και έτρεξαν σε 2GB RAM!

Και χρειάζονται μόνο 8GB στον δίσκο
03 Φεβρουαρίου 2023 21:41
Windows 11: Προγραμματιστής έβγαλε κάθε περιττή λειτουργεία και έτρεξαν σε 2GB RAM!

Ένας προγραμματιστής, ο οποίος χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο NTDev, δημιούργησε μια ειδική έκδοση των Windows 11 που αφαιρεί όλα τα περιττά και κάπως έτσι χρειάζεται μόνο 2 GB RAM για να τρέξει! Γνωρίστε τα tiny11, που έχουν συγχρόνως και δραματικά μικρότερο μέγεθος εγκατάστασης, αφού αντί για 20+GB στο δίσκο, χρειάζονται μόλις 8GB.

Το νέο λειτουργικό σύστημα έχει σχεδιαστεί για χρήστες που χρησιμοποιούν hardware παλιότερης τεχνολογίας ή περιορισμένων δυνατοτήτων και έτσι δεν μπορούν να αναβαθμίσουν στα πιο πρόσφατα Windows 11 λόγω των απαιτήσεων για γρήγορο επεξεργαστή και TPM.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, τα Tiny11 συρρικνώνουν την τυπική εγκατάσταση των Windows 11 σε μόλις 8GB, με τα πραγματικά αρχεία του λειτουργικού συστήματος να καταλαμβάνουν 6,34 GB χώρου, και τις εφαρμογές να καταλαμβάνουν άλλα 1,59 GB. Η εγκατάσταση περιλαμβάνει τα εργαλεία προσβασιμότητας, τις τυπικές εφαρμογές των Windows, όπως την Αριθμομηχανή, το Σημειωματάριο, τη Ζωγραφική και το Microsoft Store, αλλά λείπουν αρκετά χαρακτηριστικά και λειτουργίες.

Ο NTDev, για παράδειγμα, επισημαίνει ότι η εγκατάσταση δεν είναι serviceable και ότι οι ενημερώσεις .NET, οι drivers και τα security definition updates πρέπει και πάλι να εγκατασταθούν μέσα από το Windows Update. Επιπλέον, μιας και έχει αφαιρεθεί το Windows Component Store (WinSxS), δεν είναι δυνατή η εγκατάσταση νέων λειτουργιών και επιπλέον γλωσσών. Τα Tiny11 κάνουν και αλλαγές χαμηλού επιπέδου, όπως η χρήση τοπικού λογαριασμού από προεπιλογή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ τα Tiny11 έχουν σχεδιαστεί για να είναι όσο πιο μικρά, αποδοτικά και συμβατά με παλαιότερο hardware γίνεται, έχουν και ορισμένους περιορισμούς. Για παράδειγμα, ορισμένες λειτουργίες των Windows 11, όπως τα Widgets, εξακολουθούν να απαιτούν Microsoft λογαριασμό για να λειτουργήσουν. Επιπλέον, ο NTDev προειδοποιεί ότι οι χρήστες των Tiny11 θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να κάνουν ξανά εγκατάσταση μέσω ISO καθώς κυκλοφορούν σημαντικές ενημερώσεις για τα κανονικά Windows 11.

Σε περίπτωση που ενδιαφέρεστε, μπορείτε να βρείτε το λειτουργικό πατώντας εδώ.