RTX 4080 και RTX 4070: Υπάρχει ενδεχόμενο να μειωθούν οι τιμές τους

Η πρόσφατη ενθαρρυντική εξέλιξη
17 Ιανουαρίου 2023 23:30
RTX 4080 και RTX 4070: Υπάρχει ενδεχόμενο να μειωθούν οι τιμές τους

Ένα από τα βασικά παράπονα των PC hardware enthusiasts σχετικά με τη νέα γενιά καρτών γραφικών της Nvidia έχει να κάνει με τις τιμές τους, αφού πριν την κυκλοφορία της RTX 4070, οι μόνες διαθέσιμες επιλογές κόστιζαν τετραψήφια ποσά. Προφανώς, οι τιμές αυτές είναι απαγορευτικές για πάρα πολλούς καταναλωτές.

Τώρα όμως, μια νέα ενθαρρυντική εξέλιξη αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι τιμές των RTX 4000 μοντέλων και ειδικότερα της RTX 4080 και της RTX 4070 να μειωθούν στο άμεσο μέλλον. Συγκεκριμένα, διάφοροι κατασκευαστές επιβεβαίωσαν τις φήμες των τελευταίων εβδομάδων πως νέες εκδόσεις που θα μπορούν να κατασκευαστούν οικονομικότερα θα καταφθάσουν στην αγορά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Igor's Lab, η Gainward ήταν η πρώτη που το επιβεβαίωσε, με την MSI, την Galax, και την Colorful να ακολουθούν. Ειδικότερα, η RTX 4070 θα κάνει τη μετάβαση από το AD104-250 chip στο AD104-251 και η RTX 4080 από το AD103-300 στην AD103-301 παραλλαγή. Αυτές οι νέες εκδόσεις δεν έχουν μειωμένους πυρήνες, αλλαγμένες συχνότητες ή γενικότερα οποιαδήποτε διαφορά που να επηρεάζει την απόδοση. Πρόκειται ξεκάθαρα για παραλλαγές που σχετίζονται με το σχεδιασμό του PCB.

Η Nvidia και οι συνεργάτες της μπορούν πλέον με διάφορες αλλαγές στον σχεδιασμό της πλακέτας να παραλλήψουν κάποια εξαρτήματα που ήταν αχρείαστα, όπως το κύκλωμα του συγκριτή, το οποίο είχε να κάνει με τη διαχείριση της τάσης. Καθ’ αυτόν τον τρόπο, χωρίς να επηρεάζεται καθόλου η απόδοση και η λειτουργία της κάρτας, το κόστος κατασκευής μπορεί να μειωθεί, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη περιθώρια κέρδους για τους κατασκευαστές. Αυτό μπορεί ενδεχομένως να μεταφραστεί και σε πτώσεις τιμών για τους καταναλωτές.

Να σημειωθεί πως αυτές οι νέες εκδόσεις των GPUs είναι κάτι συνηθισμένο στη βιομηχανία, αφού πολύ συχνά βλέπουμε τους κατασκευαστές με την πάροδο του χρόνου να βελτιώνουν τις τεχνικές παραγωγής τους για να μειώνουν τα κόστη. Για την ώρα δεν ξέρουμε πότε θα αρχίσει η νέα έκδοση της RTX 4080 να αντικαθιστά την υπάρχουσα, αλλά σύμφωνα με τις πληροφορίες του Igor's Lab, η νέα RTX 4070 θα περάσει στην παραγωγή εντός μερικών εβδομάδων.