Η μήνυση σε Midjourney και Stable Diffusion που μπορεί να αλλάξει το μέλλον της AI

Για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων
17 Ιανουαρίου 2023 10:02
Η μήνυση σε Midjourney και Stable Diffusion που μπορεί να αλλάξει το μέλλον της AI

Τρεις καλλιτέχνες, οι Sarah Andersen, Kelly McKernan και Karla Ortiz, μηνύουν τους δημιουργούς των AI εργαλείων Midjourney και Stable Diffusion για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. Συγκεκριμένα, ισχυρίζονται πως οι οργανισμοί αυτοί παραβίασαν τα δικαιώματα εκατομμυρίων καλλιτεχνών, εκπαιδεύοντας τα AI μοντέλα τους με πέντε δισεκατομμύρια εικόνες που πήραν από το διαδίκτυο χωρίς τη συγκατάθεση των δημιουργών τους.

Ο δικηγόρος των τριών καλλιτεχνών περιγράφει την υπόθεση ως “ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση για να κάνουμε την AI δίκαιη και ηθική για όλους”, τονίζοντας πως οι δυνατότητες των AI εργαλείων όπως το Stable Diffusion “πλημμυρίζουν την αγορά με απεριόριστο αριθμό κλεμμένων εικόνων που προκαλούν μόνιμη ζημιά στην αγορά της τέχνης και στους καλλιτέχνες”.

Η δημοφιλία των AI εργαλείων τέχνης έχει εκτοξευτεί και η κοινότητα των καλλιτεχνών έχει αντιδράσει έντονα. Τα εργαλεία αυτά εκπαιδεύονται με δισεκατομμύρια εικόνες που συλλέγονται από το διαδίκτυο, χωρίς τη γνώση ή τη συγκατάθεση των δημιουργών τους, ενώ έπειτα τα εργαλεία μπορούν να παράγουν τέχνη η οποία αντιγράφει το στυλ συγκεκριμένων καλλιτεχνών.

Το αν αυτά τα συστήματα όντως παραβιάζουν τα πνευματικά δικαιώματα είναι μία περίπλοκη ερώτηση η οποία όπως φαίνεται θα απαντηθεί στα δικαστήρια.