Πέθανε το τελευταίο μέλος της αποστολής Apollo 7

Σε ηλικία 90 ετών
06 Ιανουαρίου 2023 12:32
Πέθανε το τελευταίο μέλος της αποστολής Apollo 7

Ο Walter Cunningham ήταν ο τελευταίος εν ζωή αστροναύτης που συμμετείχε στην αποστολή Apollo 7 του 1968. Έφυγε από τη ζωή την Τρίτη σε ηλικία 90 ετών. Η NASA επιβεβαίωσε το θάνατό του, τονίζοντας πως έπαιξε καίριο ρόλο στην επιτυχία του προγράμματος που οδήγησε στην προσελήνωση αστροναυτών. Ο Cunningham άφησε την τελευταία του πνοή σε τοπικό νοσοκομείο του Houston, μετά από επιπλοκές που προήλθαν από μία πτώση του.

Η αποστολή Apollo 7 ήταν η πρώτη διαστημική πτήση μετά την τραγωδία του Apollo 1 το 1967, κατά την οποία κάηκαν ζωντανοί τρεις αστροναύτες κατά τη διάρκεια μίας πρόβας εκτόξευσης. Έτσι, η NASA απαγόρευσε τις επανδρωμένες πτήσεις για 21 μήνες και αύξησε τη διάρκεια εκπαίδευσης των αστροναυτών.

Στις 22 Οκτωβρίου 1968, το πλήρωμα του Apollo 7 προσθαλασσώθηκε μετά από 11 μέρες στο διάστημα, κατά τη διάρκεια των οποίων δοκιμάστηκε ο εξοπλισμός της NASA που θα οδηγούσε στην προσελήνωση του Apollo 11 και των πρώτων ανθρώπων που θα πατούσαν στην επιφάνεια της Σελήνης.

Ο Cunningham αποσύρθηκε από την NASA το 1971 και δοκίμασε την τύχη του στον ιδιωτικό τομέα. Αργότερα έγινε δημόσιος αρνητής της κλιματικής αλλαγής, κατηγορώντας την NASA πως είναι ένας οργανισμός ο οποίος ελέγχεται από τα media, ενώ υποστήριξε πως η επιστήμη της κλιματικής αλλαγής ήταν απλά δημαγωγία και όχι επιστήμη.