Οι κυβερνοεγκληματίες του 2022 που έγιναν πρωτοσέλιδα

Μία λίστα με αυτούς που προκάλεσαν χαμό
02 Ιανουαρίου 2023 10:02
Οι κυβερνοεγκληματίες του 2022 που έγιναν πρωτοσέλιδα

Οι αστυνομικές αρχές είχαν αρκετές επιτυχίες στο χώρο του κυβερνοεγκλήματος τη χρονιά που μας πέρασε, χρησιμοποιώντας αντισυμβατικές μεθόδους για να καταλήξουν στη σύλληψη μερικών εκ των μεγαλύτερων κυβερνοεγκληματιών του κόσμου.

Μεγάλη ήταν η επιτυχία κυρίως στον τομέα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος μέσω κρυπτονομισμάτων. Bitcoins αξίας άνω των $3.6 δισεκατομμυρίων τα οποία είχαν κλαπεί το 2016 από το ανταλλακτήριο Bitfinex, κατασχέθηκαν από τις αρχές με τη σύλληψη του ζεύγους Ilya Lichtenstein (34) και Heather Morgan (31).

Τον Αύγουστο, οι Αμερικανοί έδωσαν για πρώτη φορά στη δημοσιότητα τη φωτογραφία ενός hacker ονόματι "Target" που χειριζόταν το ransomware Conti. Ο Target μαζί με τη συμμορία του (Tramp, Dandis, Professor και Reshaev) είχε χτυπήσει πάνω από 1.000 αμερικανικούς στόχους υποδομών απαιτώντας εκατομμύρια σε λύτρα.

Ένα ακόμα καταστροφικό ransomware ήταν το NetWalker το οποίο απέφερε στους χειριστές του $46 εκατομμύρια σε λύτρα. Τον Οκτώβριο, ο 34χρονος Sebastien Vachon-Desjardins καταδικάστηκε σε επτά χρόνια φυλάκιση μετά τη σύλληψή του από τις καναδικές αρχές. Οι αρχές κατέσχεσαν στο σπίτι του 719 Bitcoin και 790.000 καναδικά δολάρια.

Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια ήταν τα δισεκατομμύρια που είχαν κλαπεί από το Silk Road όταν οι αρχές το έκλεισαν στο dark web. Το μυστήριο λύθηκε όταν το Νοέμβριο οι αμερικανικές αρχές βρήκαν Bitcoins αξίας $3.36 δισεκατομμυρίων σε ένα κουτάκι ποπ κορν κάτω από το πάτωμα του σπιτιού του James Zhong, μαζί με $600.000 μετρητά και άλλα πολύτιμα μέταλλα.

Ο Ουκρανός Mark Sokolovsky συνελήφθη τον Οκτώβριο για την ανάπτυξη του malware Raccoon Insfostealer, με το οποίο έκλεψε πάνω από 50 εκατομμύρια κωδικούς από τα θύματά του. Βρίσκεται φυλακισμένος στο Amsterdam και αναμένει την έκδοσή του στις ΗΠΑ όπου αντιμετωπίζει κάθειρξη 20 ετών.

Ο Μεξικανός Carlos Guerrero πρόσφερε εργαλεία hacking σε πολιτικούς του Μεξικό και των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων ένα που παραβίαζε την ασφάλεια του WhatsApp.

Η διαβόητη συμμορία Lapsus$ είχε μερικά υψηλού προφίλ θύματα, όπως οι Microsoft, Nvidia και Samsung. Το Μάρτιο συνελήφθησαν επτά από τα μέλη της, ηλικίας 16 έως 21 ετών. Ο 16χρονος “Breachbase” αναγνωρίστηκε ως ο εγκέφαλος της επιχείρησης και οι αρχές έφτασαν στα ίχνη του όταν αντίπαλοι hackers έδωσαν τις προσωπικές του πληροφορίες online.

Ένα marketplace ανταλλαγής προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων Αμερικανών, το SSNDOB, κατασχέθηκε από τις αρχές τον Ιούνιο. Σε αυτήν τη διεθνή επιχείρηση συμμετείχαν αρκετές αμερικανικές αρχές και η Αστυνομία της Κύπρου. Το site είχε έσοδα από Bitcoin αξίας $22 εκατομμυρίων στις 100.000 συναλλαγές που σημείωσε από τον Απρίλιο του 2015.

Μία από τις μεγαλύτερες ληστείες τραπεζών στην αμερικανική ιστορία περιλάμβανε την κλοπή προσωπικών πληροφοριών 100 εκατομμυρίων πελατών της CapitalOne το 2019. Τον Ιούνιο του 2022, συνελήφθη για αυτό η πρώην μηχανικός της Amazon, Paige Thompson.

Τον Οκτώβριο, συνελήφθη στην Πολωνία ο Yaroslav Vasinskyi, μέλος του ransomware group REvil. Μετά την επίθεση στην εταιρία Kaseya, υπήρχε αμοιβή $10 εκατομμυρίων για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψη μελών του group, οπότε ήταν θέμα χρόνου η σύλληψή του. Το FBI κατάφερε να βρει το κλειδί αποκρυπτογράφησης και τα θύματα απέκτησαν πάλι πρόσβαση στα αρχεία τους.

Το Σεπτέμβριο οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου συνέλαβαν έναν 17χρονο υπεύθυνο για τα hacks σε Uber και Rockstar Games. Στην περίπτωση της Uber, ο 17χρονος δήλωσε πως το έκανε επειδή πίστευε ότι οι οδηγοί έπρεπε να παίρνουν υψηλότερο μισθό. Στην περίπτωση της Rockstar Games, o 17χρονος έκλεψε τα στοιχεία ενός εργαζομένου και απέκτησε πρόσβαση στον πρώιμο κώδικα ενός νέου Grand Theft Auto παιχνιδιού.