Τελικά η Meta τη γλίτωσε φθηνά για το τεράστιο σκάνδαλο της Cambridge Analytica

Αποκαλύφθηκε ο διακανονισμός
23 Δεκεμβρίου 2022 12:06
Τελικά η Meta τη γλίτωσε φθηνά για το τεράστιο σκάνδαλο της Cambridge Analytica

Η μητρική εταιρία του Facebook, η Meta, κατέληξε σε διακανονισμό ύψους $725 εκατομμυρίων για να αποσυρθεί η αγωγή που είχε υποβληθεί στο social media κολοσσό, ο οποίος επέτρεπε σε τρίτους – ανάμεσά τους και η Cambridge Analytica – να έχουν πρόσβαση στις προσωπικές πληροφορίες χρηστών. Αυτό είναι και το τέλος μίας δικαστικής μάχης η οποία ξεκίνησε το 2018, όταν το Facebook επέτρεψε στη βρετανική εταιρία συμβουλευτικής πολιτικών Cambridge Analytica, να έχει πρόσβαση στα δεδομένα 87 εκατομμυρίων χρηστών.

Όρος του διακανονισμού ήταν να μην παραδεχθεί η Meta καμία παρανομία. Η εταιρία δήλωσε πως ο διακανονισμός είναι “προς το κοινό συμφέρον της κοινωνίας και των μετόχων” της.

Η Cambridge Analytica εργάστηκε για τον Donald Trump κατά τη διάρκεια της επιτυχημένης προεδρικής καμπάνιας του 2016 και είχε πρόσβαση στις προσωπικές πληροφορίες εκατομμυρίων ψηφοφόρων με σκοπό την κατάρτιση προφίλ και στοχοποίησή τους. Τα δεδομένα που απέκτησε η εταιρία ήταν χωρίς την άδεια των χρηστών. Αναφορές επηρεασμού εκλογών και σε άλλες χώρες ήρθαν στην επιφάνεια, ενώ το σκάνδαλο προκάλεσε κλυδωνισμούς στην αμερικανική κυβέρνηση και στο Facebook. Το 2019 το Facebook πλήρωσε πρόστιμο $5 δισεκατομμυρίων στην Επιτροπή Εμπορίου και άλλα $100 εκατομμύρια για παραπλάνηση των επενδυτών σχετικά με την κατάχρηση των δεδομένων των χρηστών.

Ο χτεσινός διακανονισμός αφορά τις κατηγορίες χρηστών του Facebook, πως η εταιρία παραβίασε ομοσπονδιακούς και πολιτειακούς νόμους επιτρέποντας σε developers εφαρμογών και εταιρίες να εκμεταλλευτούν τα δεδομένα τους χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Το Facebook υποστήριξε αρχικά το 2019 πως οι χρήστες δεν έχουν έννομο ενδιαφέρον ιδιωτικότητας σε αυτά που μοιράζονται με φίλους στα social media, αλλά ο δικαστής αποκάλεσε τον ισχυρισμό “τόσο λάθος” και επέτρεψε τη συνέχιση της εκδίκασης της υπόθεσης.