Το μεγαλύτερο CPU overclocking όλων των εποχών είναι γεγονός ξεπερνώντας τα 9 GHz!

It’s Over 9000!
21 Δεκεμβρίου 2022 19:13
Το μεγαλύτερο CPU overclocking όλων των εποχών είναι γεγονός ξεπερνώντας τα 9 GHz!

Ναι, και επίσημα, το μεγαλύτερο CPU overclocking όλων των εποχών είναι γεγονός, με τη συχνότητα που επιτεύχθηκε να ξεπερνά το μέχρι πρότινος δυσθεώρητο φράγμα των 9GHz.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, η εντυπωσιακή πρωτιά ανήκει στον Core i9-13900KS της Intel, ο οποίος μόλις πριν μερικές εβδομάδες ξεπέρασε το ρεκόρ των 8.79 GHz που διατηρούσε εδώ και πολλά χρόνια η AMD. Το νέα αυτό επίτευγμα του υψηλότερα χρονισμένου επεξεργαστή όλων των εποχών επιτεύχθηκε από μια ομάδα overclockers της ASUS,  η οποία έκανε χρήση της ROG Maximus Z790 Apex μητρικής. Η συγκεκριμένη συχνότητα που καταγράφηκε ήταν 9008.82MHz.

Φυσικά, για την ψύξη χρησιμοποιήθηκε υγρό άζωτο, με τη θερμοκρασία του επεξεργαστή να είναι -249 βαθμοί κελσίου, τη στιγμή που επιτεύχθηκε το ρεκόρ. Η όλη προσπάθεια της ομάδας των extreme overclockers της ASUS έχει απαθανατιστεί λεπτομερώς σε ένα behind the scenes βίντεο, το οποίο μεταξύ άλλων δείχνει την εντυπωσιακή διαδικασία της ψύξης, το πόσο αγχωτικό είναι το όλο εγχείρημα, αλλά και τους πανηγυρισμούς στο τέλος. Μπορείτε να δείτε την προσπάθεια μέσα από τον player που ακολουθεί.

Για την ιστορία, ο Core i9-13900K μπορεί χωρίς καμία παρέμβαση να ξεπεράσει τα 5.5GHz σε όλους τους πυρήνες του, πιάνοντας μέχρι και τα 5.8GHz σε ορισμένα φόρτα εργασίας. Είναι το υψηλότερα χρονισμένο chip της Intel μέχρι σήμερα, προσφέροντας εξαιρετικές overclocking επιδόσεις ακόμη και με απλές υδροψύξεις του εμπορίου. Μάλιστα, η νέα Raptor Lake αρχιτεκτονική έχει τόσο headroom που και η ίδια η Intel έχει επιβεβαιώσει ότι εργάζεται σε ένα μοντέλο που θα ξεπερνά από προεπιλογή τα 6GHz.