Αυτή ήταν η απόλυτη RTX κάρτα γραφικών-ΤΕΡΑΣ που ετοίμαζε η Nvidia!

Η Titan που δεν κυκλοφόρησε ποτέ...
21 Δεκεμβρίου 2022 18:40
Αυτή ήταν η απόλυτη RTX κάρτα γραφικών-ΤΕΡΑΣ που ετοίμαζε η Nvidia!

Μήνες πριν την επίσημη αποκάλυψη των RTX 4090 και RTX 4080 σας είχαμε μεταφέρει φήμες πως η Nvidia πειραματιζόταν μια την απόλυτη RTX κάρτα γραφικών-ΤΕΡΑΣ, η οποία θα είχε αστρονομική κατανάλωση, αλλά τελικά ακυρώθηκε. Η συγκεκριμένη GPU θα εκμεταλλευόταν φυσικά την ολοκαίνουργια Ada Lovelace αρχιτεκτονική και θα ήταν η νέα RTX Titan.

Τώρα, για πρώτη φορά βλέπουμε μια εικόνα από την ακυρωμένη Titan κάρτα γραφικών της 4000 σειράς, η οποία θα κάνει όσους θεωρούσαν ογκώδης την RTX 4090 να αναθεωρήσουν. Συγκεκριμένα, το γνωστό στον χώρο του PC Hardware κανάλι Moor’s Law Is Dead έφερε στα φώτα της δημοσιότητας ένα render του εν λόγω μοντέλου, που δείχνει το πραγματικά τεράστιο μέγεθός του. Η κάρτα γραφικών που σχεδίαζε η Nvidia θα καταλάμβανε τέσσερις ολόκληρες θέσεις στα κουτιά και στις μητρικές και θα χρειαζόταν για να τροφοδοτηθεί δύο διαφορετικούς 16-pin power connectors. Αυτό σημαίνει πως θεωρητικά θα μπορούσε να τραβήξει από το τροφοδοτικό έως και 1200W ρεύμα(!), 600W από την κάθε σύνδεση. Παρακάτω μπορείτε να δείτε διάφορες εικόνες, μια πλάι στην επερχόμενη RTX 4070 για να αντιληφθείτε καλύτερα τη διαφορά στο μέγεθος.

Για την ιστορία, το YouTube κανάλι Moore's Law is Dead είχε επισημάνει στις αρχές του Οκτωβρίου ότι η Nvidia πήρε την απόφαση να ακυρώσει την κυκλοφορία του συγκεκριμένου μοντέλου, μιας και υπήρχαν πολλά παρασκηνιακά προβλήματα με την ανάπτυξή του. Μεταξύ άλλων, οι μηχανικοί της εταιρίας συνάντησαν περιστατικά λιωμένων τροφοδοτικών, ενώ υπήρξαν φορές που από την υπερβολική θερμοκρασία/ηλεκτρική ενέργεια έλιωσε μέχρι και η ίδια η κάρτα!

Αναλυτικότερα, ο YouTuber είχε αποκαλύψει τότε:

Όπως έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή, η Titan Ada έχει ακυρωθεί. Είναι απλά ‘too much’ αυτή τη στιγμή.

Κοιτάξτε. Δεν είναι ότι χρησιμοποιούσε 800W ή 1000W όπως έλεγαν κάποιες τραβηγμένες φήμες, αλλά στα αλήθεια υπήρχε μια κάρτα γραφικών των 600-700W στα εργαστήρια. Ακυρώθηκε εξαετίας ασφαλειών που έπεφταν και τροφοδοτικών που έλιωναν, ενώ μερικές φορές έλιωνε και η ίδια η κάρτα.

Είχε πάχος τουλάχιστον 4 slots και χρησιμοποιούσε 2 x 16-Pin συνδέσεις. Ήταν τόσο μεγάλη που συνήθως τοποθετούσαν την μητρική στο πλάι της κάρτας, αντί να τοποθετούν την κάρτα στη μητρική!

Όπως φαίνεται, λοιπόν, η αιχμή του δόρατος της Nvidia θα παραμείνει η RTX 4090 για το άμεσο μέλλον. Βέβαια, η παραπάνω εξέλιξη δεν αποκλείει κάποια στιγμή να δούμε και μια RTX 4090 Ti, αφού υπάρχουν ακόμη περιθώρια για περισσότερα CUDA cores ενεργοποιημένα στο chip της RTX 4090, σύμφωνα με την επίσημη παρουσίαση της εταιρίας.