ΦΗΜΗ: Η Nvidia ακύρωσε μια ακόμη ισχυρότερη RTX 4000 γιατί έλιωνε τροφοδοτικά!

Και χρειαζόταν 2 x 16 Pin συνδέσεις ρεύματος!
12 Οκτωβρίου 2022 00:44
ΦΗΜΗ: Η Nvidia ακύρωσε μια ακόμη ισχυρότερη RTX 4000 γιατί έλιωνε τροφοδοτικά!

Μια από τις φήμες που κυριαρχούσε πριν την επίσημη αποκάλυψη των RTX 4090 και RTX 4080 καρτών γραφικών της Nvidia, ήθελε την εταιρία να έχει στα σκαριά και ένα ακόμη μοντέλο-τέρας με κατανάλωση ακόμη και 600W. Η συγκεκριμένη GPU θα εκμεταλλευόταν φυσικά την ολοκαίνουργια Ada Lovelace αρχιτεκτονική και μάλλον θα ήταν η νέα Titan. Δυστυχώς, φαίνεται τα πράγματα τελικά δεν κύλησαν και τόσο ομαλά.

Σύμφωνα με τις νέες πληροφορίες που φέρνει τώρα στα φώτα της δημοσιότητας το γνωστό στον χώρο YouTube κανάλι Moore's Law is Dead, η Nvidia πήρε την απόφαση να ακυρώσει την κυκλοφορία του συγκεκριμένου μοντέλου, μιας και υπήρχαν πολλά παρασκηνιακά προβλήματα με την ανάπτυξή του. Μεταξύ άλλων, οι μηχανικοί της εταιρίας συνάντησαν περιστατικά λιωμένων τροφοδοτικών, ενώ υπήρξαν φορές που από την υπερβολική θερμοκρασία/ηλεκτρική ενέργεια έλιωσε μέχρι και η ίδια η κάρτα!

Αναλυτικότερα, ο YouTuber αναφέρει:

Όπως έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή, η Titan Ada έχει ακυρωθεί. Είναι απλά ‘too much’ αυτή τη στιγμή.

Κοιτάξτε. Δεν είναι ότι χρησιμοποιήσουμε 800W ή 1000W όπως έλεγαν κάποιες τραβηγμένες φήμες, αλλά στα αλήθεια υπήρχε μια κάρτα γραφικών των 600-700W στα εργαστήρια. Ακυρώθηκε εξαετίας ασφαλειών που έπεφταν και τροφοδοτικών που έλιωναν, ενώ μερικές φορές έλιωνε και η ίδια η κάρτα.

Είχε πάχος τουλάχιστον 4 slots και χρησιμοποιούσε 2 x 16-Pin συνδέσεις. Ήταν τόσο μεγάλη που συνήθως τοποθετούσαν την μητρική στο πλάι της κάρτας, αντί να τοποθετούν την κάρτα στη μητρική!

Όπως φαίνεται, λοιπόν, η αιχμή του δόρατος της Nvidia θα παραμείνει η RTX 4090 για το άμεσο μέλλον. Βέβαια, η παραπάνω εξέλιξη δεν αποκλείει κάποια στιγμή να δούμε και μια RTX 4090 Ti, αφού υπάρχουν ακόμη περιθώρια για περισσότερα CUDA cores ενεργοποιημένα στο chip της RTX 4090, σύμφωνα με την επίσημη παρουσίαση της εταιρίας.