Ακούστε τον ήχο ενός ανεμοστρόβιλου στον Άρη (ΒΙΝΤΕΟ)

Καταγράφηκε για πρώτη φορά
18 Δεκεμβρίου 2022 10:33
Ακούστε τον ήχο ενός ανεμοστρόβιλου στον Άρη (ΒΙΝΤΕΟ)

Η NASA ανακοίνωσε πως το Perseverance rover κατάφερε να καταγράψει τον ήχο ενός κοντινού ανεμοστρόβιλου σκόνης στην Άρη για πρώτη φορά. Το μικρόφωνο του rover κατέγραψε τον ήχο στις 27 Σεπτεμβρίου του 2021 και παρόλο που στο ανθρώπινο αυτί ακούγεται απλά σαν μία ριπή αέρα, προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες στους επιστήμονες.

Καθώς ο ανεμοστρόβιλος πέρασε πάνω από το Perseverance, μπορέσαμε να ακούσουμε τις ξεχωριστές συγκρούσεις των σωματιδίων σκόνης με το rover. Μπορέσαμε ουσιαστικά να τα μετρήσουμε. – Naomi Murdoch, πλανητικός επιστήμονας

Η σκόνη είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει σημαντικά τις αποστολές στον Άρη. Μπορεί να διαβρώσει τις ασπίδες θερμότητας ενός σκάφους, να πλήξει τα επιστημονικά όργανα, να δημιουργήσει πρόβλημα στα αλεξίπτωτα καθόδου και να συγκεντρωθεί στα ηλιακά πάνελ μειώνοντας την αποτελεσματικότητά τους.

Οι επιστήμονες εκτιμούν πως ο συγκεκριμένος ανεμοστρόβιλος είχε ύψος 118 μέτρων και διάμετρο 25 μέτρων. Ένας σχετικά μικρός ανεμοστρόβιλος δηλαδή που δεν προκάλεσε ζημιές στο rover περνώντας από πάνω του.