ISS: Ανεξέλεγκτη διαρροή υγρού από την κάψουλα Soyuz

Αναβλήθηκε επικείμενος διαστημικός περίπατος
16 Δεκεμβρίου 2022 10:18
ISS: Ανεξέλεγκτη διαρροή υγρού από την κάψουλα Soyuz

Οι κοσμοναύτες Sergey Prokopyev και Dmitry Petelin φόρεσαν τις στολές τους και ήταν έτοιμοι για έναν επτάωρο διαστημικό περίπατο όταν πρόσεξαν κάποιες μετρήσεις χαμηλής πίεσης. Η κάψουλα Soyuz MS-22 η οποία βρίσκεται προσδεμένη στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), είχε διαρροή ψυκτικού υγρού και όπως επιβεβαίωσε αργότερα η Roscosmos, η πηγή της διαρροής ήταν το εξωτερικό σύστημα ψύξης της κάψουλας το οποίο φαίνεται να έχει χτυπηθεί από κάτι. Οι αστροναύτες εντός του ISS δεν κινδύνεψαν ούτε εκτέθηκαν στο ψυκτικό υγρό.

Η Roscosmos παρακολουθεί στενά τις θερμοκρασίες μέσα στη Soyuz, οι οποίες είναι εντός των αποδεκτών ορίων. Η NASA και η Roscosmos συνεχίζουν να συντονίζουν τις εικόνες από το εξωτερικό του σταθμού για να αξιολογήσουν την τοποθεσία της διαρροής.

 

Στην εικόνα εξωφύλλου η οποία προέρχεται από το livestream της NASA, φαίνονται ξεκάθαρα τα σωματίδια τα οποία εκτοξεύονταν για ώρες από τη Soyuz. Η Roscosmos υποπτεύεται πως κάποιος μικρομετεωρίτης χτύπησε την κάψουλα Soyuz στο συγκεκριμένο σημείο, προκαλώντας τη διαρροή.

Η συγκεκριμένη κάψουλα έχει προγραμματιστεί να επιστρέψει στη Γη τους δύο κοσμοναύτες και τον αστροναύτη Frank Rubio το Μάρτιο. Αν η ζημιά δεν είναι επισκευάσιμη, θα πρέπει να σταλεί άλλο σκάφος για να τους παραλάβει.