Καμένες RTX 4090: Οι δημιουργοί του PCIe ρίχνουν το μπαλάκι στην Nvidia

Και τους κατασκευαστές των καρτών γραφικών
02 Δεκεμβρίου 2022 22:16
Καμένες RTX 4090: Οι δημιουργοί του PCIe ρίχνουν το μπαλάκι στην Nvidia

Μπορεί η Nvidia να έχει δώσει μια πρώτη απάντηση για τις καμένες RTX 4090 και τους λιωμένους αντάπτορες τροφοδοσίας, ωστόσο η υπόθεση έχει ακόμη δρόμο μπροστά της, αφού όπως σας έχουμε ενημερώσει πρόκειται να φτάσει στα δικαστήρια.

Συγκεκριμένα, στα μέσα του Νοεμβρίου έγινε γνωστό πως στα σκαριά βρίσκεται μια σχετική δίκη, έπειτα από μαζική αγωγή που υποστηρίζει ότι η Nvidia "διέθεσε και πούλησε την RTX 4090 ενώ είχε ένα ελαττωματικό και επικίνδυνο καλώδιο και βύσμα τροφοδοσίας, το οποίο κατέστησε τις κάρτες των καταναλωτών μη λειτουργικές και αποτελεί σοβαρό κίνδυνο ηλεκτροπληξίας και πυρκαγιάς για κάθε αγοραστή".

Μέσα σε όλα αυτά έχει ακουστεί πως γενικότερα η νέα 12VHPWR σύνδεση των ATX 3.0 τροφοδοτικών είναι προβληματική από τη φύση της και κακοσχεδιασμένη από την PCI-SIG, την ομάδα που ορίζει μεταξύ άλλων τα πρότυπα για την PCIe διεπαφή, αφού πολλοί χρήστες δεν μπορούν να την κουμπώσουν πλήρως με ευκολία.

Τώρα, όπως μεταφέρει το PC Gamer, με αφορμή τη μαζική αγωγή, η PCI-SIG προέβη σε νέες δηλώσεις, ρίχνοντας το μπαλάκι στην Nvidia και στους κατασκευαστές καρτών γραφικών, τονίζοντας πως αυτοί είναι υπεύθυνοι για τα προϊόντα που πουλάνε, ακόμη και αν αυτά κάνουν χρήση των προτύπων της.

Αναλυτικότερα, δήλωσε:

Η PCI-SIG επιθυμεί να επισημάνει σε όλα τα μέλη που κατασκευάζουν, εμπορεύονται ή πωλούν τεχνολογίες της PCI-SIG (συμπεριλαμβανομένων των 12VHPWR συνδέσεων) πως είναι απαραίτητο να λαμβάνουν όλα τα κατάλληλα και συνετά μέτρα για να διασφαλίζουν την ασφάλεια των τελικών χρηστών. Αυτό συμπεριλαμβάνει τις δοκιμές για τις περιπτώσεις προβλημάτων που έχουν αναφερθεί από διάφορους καταναλωτές, όπως ισχυρίζεται η προαναφερθείσα αγωγή.

Υπενθυμίζεται στα μέλη ότι οι προδιαγραφές της PCI-SIG παρέχουν τις απαραίτητες τεχνικές πληροφορίες για τη διαλειτουργικότητα και δεν επιχειρούν να αντιμετωπίσουν τον κατάλληλο σχεδιασμό, τις μεθόδους κατασκευής, τα υλικά, τις δοκιμές ασφαλείας ή τις ανοχές ασφαλείας. Κατά την εφαρμογή μιας προδιαγραφής της PCI-SIG, τα μέλη είναι υπεύθυνα για το σχεδιασμό, την κατασκευή και τις δοκιμές, συμπεριλαμβανομένων των δοκιμών ασφαλείας, των προϊόντων τους.

Για την ιστορία, και η Nvidia με τη σειρά της είχε ρίξει το μπαλάκι στους χρήστες, αφού τα αρχικά αποτελέσματά της έρευνας της είχαν δείξει πως η πιθανότερη αιτία για τους λιωμένους αντάπτορες και τις καμένες RTX 4090 είναι το λάθος από τους χρήστες κατά το χτίσιμο του PC Build τους. Συγκεκριμένα, το νέο βύσμα των PCIe 5.0 12VHPWR συνδέσεων φαίνεται πως είναι δύσκολο να εισαχθεί πλήρως και έτσι ενδέχεται σε πολλά PC Builds να έχει μείνει λίγα χιλιοστά εκτός. Μιας και το φορτίο που περνά είναι τόσο μεγάλο, ακόμα και αυτά τα χιλιοστά μπορούν να προκαλέσουν μια τόσο ακραία ζημιά.

Η Nvidia ακόμη δεν έχει δώσει την τελική της απάντηση, αλλά μπορείτε να διαβάσετε τις πιο πρόσφατες δηλώσεις της πατώντας εδώ.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα λεγόμενα της Nvidia, υπάρχουν μόλις 50 περιστατικά καμένων RTX 4090 παγκοσμίως.