Το πρώτο ιδιωτικό lander θα βρεθεί στην επιφάνεια της Σελήνης (ΕΙΚΟΝΕΣ-ΒΙΝΤΕΟ)

Με τη βοήθεια της SpaceX
30 Νοεμβρίου 2022 09:59
Το πρώτο ιδιωτικό lander θα βρεθεί στην επιφάνεια της Σελήνης (ΕΙΚΟΝΕΣ-ΒΙΝΤΕΟ)

Η SpaceX ετοιμάζεται να εκτοξεύσει το πρώτο ιδιωτικό σεληνιακό lander από το Cape Canaveral με έναν Falcon 9 πύραυλο. Το ιαπωνικής κατασκευής lander Hakuto-R, θα εκτοξευτεί σήμερα στις 10:30 ώρα Ελλάδος. Να σημειώσουμε πως μέχρι σήμερα μόνο οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα έχουν καταφέρει να προσεληνώσουν ένα ρομπότ στην επιφάνεια της Σελήνης.

Το lander αναμένεται να προσεληνωθεί τον Απρίλιο του 2023 στον κρατήρα Atlas. Το μέγεθός του είναι 2x2.5 μέτρα και μεταφέρει ένα rover 10 κιλών, το Rashid, το οποίο κατασκευάστηκε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Έχουμε καταφέρει τόσα πολλά στα έξι σύντομα χρόνια από τότε που ξεκινήσαμε να σχεδιάζουμε το project το 2016. – Takeshi Hakamada, CEO ispace

Το Hakuto είναι ένα εκ των πέντε φιναλίστ του διεθνούς διαγωνισμού Google Lunar XPrize, ένα πρόγραμμα που ζητούσε από εταιρίες και οργανισμούς να προσεληνώσουν ένα rover πριν το 2018. Ο διαγωνισμός έληξε χωρίς νικητή, αλλά μερικά από τα projects συνέχισαν την ανάπτυξή τους. Ένας ακόμα φιναλίστ, η ισραηλινή SpaceIL, απέτυχε τον Απρίλιο του 2019 να γίνει η πρώτη ιδιωτική εταιρία που προσεληνώνει σκάφος, όταν αυτό συγκρούστηκε στην επιφάνεια της Σελήνης στην προσπάθειά του να προσεδαφιστεί.