Αστρονόμοι εντόπισαν αστεροειδή λίγες ώρες πριν πέσει στη Γη (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Είναι μόλις ο έκτος που προλαβαίνουμε
25 Νοεμβρίου 2022 09:57
Αστρονόμοι εντόπισαν αστεροειδή λίγες ώρες πριν πέσει στη Γη (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Για έκτη φορά στην καταγεγραμμένη ιστορία, οι αστρονόμοι κατάφεραν να εντοπίσουν έναν αστεροειδή πριν αυτός πέσει στη Γη. Στις 19 Νοεμβρίου 2022, τέσσερις ώρες πριν τη σύγκρουση, η Catalina Sky Survey ανακάλυψε τον αστεροειδή 2022 WJ1 με τροχιά πρόσκρουσης προς τη Γη. Αμέσως ενεργοποιήθηκε ένα δίκτυο τηλεσκοπίων και επιστημόνων το οποίο κατάφερε να εντοπίσει με εξαιρετική ακρίβεια πότε και πού θα πέσει ο αστεροειδής.

Ευτυχώς ο 2022 WJ1 ήταν πολύ μικρός για να προκαλέσει κάποια σημαντική ζημιά, αλλά τα νέα είναι εξαιρετικά ευχάριστα καθώς δείχνουν πως οι τεχνικές εντοπισμού αστεροειδών βελτιώνονται, δίνοντάς μας ένα χρονικό περιθώριο για να προστατευτούμε.

Τέσσερις εικόνες ήταν αρκετές για να υπολογίσουν οι αστρονόμοι την τροχιά τους αστεροειδούς. Πολλαπλά προγράμματα παρακολούθησης της σύγκρουσης βρήκαν πως ο διαστημικός βράχος είχε 20% πιθανότητες να πέσει κάπου στη Βόρεια Αμερική. Περαιτέρω παρατηρήσεις μπόρεσαν να μειώσουν το εύρος δίνοντας ώρα και σημείο. Όπως προέβλεψαν, ο αστεροειδής έπεσε στις 08:27 UTC στην περιοχή Golden Horseshoe στο νότιο Ontario του Καναδά.

Πρόκειται για την πρώτη πρόβλεψη όπου ένας αστεροειδής πέφτει κοντά σε πυκνά κατοικημένη περιοχή, αλλά για καλή μας τύχη ήταν ο μικρότερος αστεροειδής που έχει παρατηρηθεί πριν την είσοδό του στην ατμόσφαιρα, με διάμετρο μόλις ενός μέτρου. Κατά την είσοδό του στην ατμόσφαιρα διαλύθηκε και μερικά μικρά κομμάτια έπεσαν στη λίμνη Οντάριο.

Η ανίχνευση του 2022 WJ1 και ο παγκόσμιος συντονισμός για την παρακολούθησή του, είναι απόδειξη του πόσο έχει αναπτυχθεί η τεχνολογία εντοπισμού, καθώς και το μεγαλείο της συνεργασίας των ανθρώπων.

Αυτή η μπάλα φωτιάς είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς ο αρχικός αστεροειδής παρατηρήθηκε με τηλεσκόπιο πριν εισέλθει στην ατμόσφαιρα. Μας δίνεται έτσι μία σπάνια ευκαιρία να συνδέσουμε τα τηλεσκοπικά δεδομένα ενός αστεροειδούς με τη συμπεριφορά διάσπασής τους στην ατμόσφαιρα, αποκτώντας μία ματιά στην εσωτερική δομή του, γνώση σημαντική για την πλανητική άμυνα.