Επιστήμονες είναι πιο κοντά στο να βρουν τι προκαλεί τις ημικρανίες!

Ανακαλύφθηκε μια περίεργη αλλαγή στους εγκεφάλους όσων τις βιώνουν
23 Νοεμβρίου 2022 19:44
Επιστήμονες είναι πιο κοντά στο να βρουν τι προκαλεί τις ημικρανίες!

Δε χωρά αμφιβολία πως το να ζει κανείς με ημικρανίες είναι εξουθενωτικό. Πέρα από τους βασανιστικούς πονοκεφάλους, οι ημικρανίες μπορεί να προκαλέσουν επίσης ίλιγγο, διαταραχή της όρασης, φωτοευαισθησία και ναυτία σε σημείο εμετού. Κι όμως, παρόλο που πρόκειται για μια χρόνια διαταραχή που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους, δεν υπάρχει ακόμη θεραπεία.

Τα καλά νέα όμως είναι ότι επιστήμονες βρήκαν μόλις ένα νέο σημαντικό στοιχείο που θα μπορούσε πιθανώς να βοηθήσει να λυθεί το μυστήριο.

Χρησιμοποιώντας μαγνητική τομογραφία υπερυψηλής ανάλυσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι περιαγγειακοί χώροι - χώροι γεμάτοι υγρό γύρω από τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου - είναι ασυνήθιστα διογκωμένοι σε ασθενείς που εμφανίζουν χρόνιες ή ακόμη και περιστασιακές ημικρανίες. Οι επιστήμονες δεν ξέρουν ακόμη αν η ανακάλυψή τους μπορεί όντως να συνδεθεί με τις ημικρανίες, αλλά επισημαίνουν πως αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη οδό για περεταίρω μελλοντική έρευνα.

Μιλώντας σχετικά, ο Wilson Xu του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες τόνισε:

Σε άτομα με χρόνιες ή και περιστασιακές ημικρανίες, υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στους περιαγγειακούς χώρους μιας περιοχής του εγκεφάλου που ονομάζεται centrum semiovale. Οι αλλαγές αυτές δεν είχαν ανακαλυφθεί ποτέ στο παρελθόν!

Ο ίδιος και οι συνεργάτες του επιστράτευσαν 20 ασθενείς ηλικίας 25 έως 60 ετών που βίωναν ημικρανίες, ενώ η ομάδα ελέγχου απαρτιζόταν από 5 υγιής ανθρώπους που δεν είχαν βιώσει ποτέ τη διαταραχή. Η ομάδα απέκλεισε εντελώς ασθενείς με κλειστοφοβία, όγκο στον εγκέφαλο ή που είχαν υποβληθεί στο παρελθόν σε χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο. Στη συνέχεια, πραγματοποίησαν μαγνητικές τομογραφίες υπερυψηλού πεδίου, με μαγνήτες έντασης 7 tesla. Οι περισσότεροι νοσοκομειακοί σαρωτές διαθέτουν μαγνήτες μόνο μέχρι 3 tesla.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τη σάρωση από τους ασθενείς της πρώτης ομάδας (Α), δίπλα στη σάρωση των υγιών συμμετεχόντων (Β).

Απ’ όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που χρησιμοποιεί μαγνητική τομογραφία υπερυψηλής ανάλυσης για τη μελέτη των μικροαγγειακών αλλαγών στον εγκέφαλο λόγω ημικρανίας, ιδίως στους περιαγγειακούς χώρους. Επειδή η μαγνητική τομογραφία 7T είναι σε θέση να δημιουργεί εικόνες του εγκεφάλου με πολύ υψηλότερη ανάλυση και καλύτερη ποιότητα από άλλους τύπους μαγνητικής τομογραφίας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καταδείξει πολύ μικρότερες αλλαγές που συμβαίνουν στον εγκεφαλικό ιστό μετά από μια ημικρανία.

Η επιστημονική μελέτη παρουσιάστηκε στην 108η Επιστημονική Συνέλευση και Ετήσια Συνάντηση της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε πατώντας εδώ.

Tags: