Το κυνήγι για τον τάφο της Κλεοπάτρας αποκαλύπτει κάτι...ελληνικό (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Η ανακάλυψη που θα αλλάξει την ιστορία
19 Νοεμβρίου 2022 09:54
Το κυνήγι για τον τάφο της Κλεοπάτρας αποκαλύπτει κάτι...ελληνικό (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Κάτω από τα ερείπια της αρχαίας πόλης Taposiris Magna στην Αίγυπτο, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα τεράστιο, εντυπωσιακό τούνελ το οποίο χαρακτηρίζουν ως “γεωμετρικό θαύμα”. Οι ανασκαφές τους αποκάλυψαν μία κατασκευή 13 μέτρα κάτω από την επιφάνεια. Το τούνελ έχει ύψος δύο μέτρα και εκτείνεται σε απόσταση 1.305 μέτρων!

Σύμφωνα με το αιγυπτιακό Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων, είναι εξαιρετικά όμοιο με το Ευπαλίνειο Όρυγμα της Σάμου στην Ελλάδα, το οποίο κατασκευάστηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. και έχει μήκος 1.036 μέτρα, ένα πραγματικά θαύμα μηχανικής για την εποχή του.

Ο λόγος ύπαρξής του – όπως και του Ευπαλίνειου Ορύγματος – παραμένει άγνωστος. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν πως οδηγεί στον τάφο της Κλεοπάτρας. Η πόλη Taposiris Magna ιδρύθηκε το 280 π.Χ. από τον Πτολεμαίο B’, το γιο του ξακουστού στρατηγού του Μεγάλου Αλεξάνδρου και προγόνου της Κλεοπάτρας η οποία βασίλευσε από το 51 π.Χ. μέχρι την αυτοκτονία της το 30 π.Χ.

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν πως ο ναός είναι αφιερωμένος στο θεό Όσιρις και στη βασίλισσά του, τη θεά Ίσις, τη θεά με την οποία ταυτιζόταν η Κλεοπάτρα. Στο ναό έχουν βρεθεί νομίσματα με τις ονομασίες και τα πρόσωπα της Κλεοπάτρας και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, καθώς και ομοιώματα της Ίσις.

Είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν η Κλεοπάτρα και ο σύζυγός της, Μάρκος Αντώνιος βρίσκονται σε αυτούς τους τάφους του ναού. Αρκετά μεγάλο μέρος του ναού έχει βυθιστεί κάτω από τη θάλασσα, καθώς μία σειρά σεισμών μεταξύ 320 και 1303 μ.Χ. έπληξε τις αιγυπτιακές ακτές στη Μεσόγειο, προκαλώντας τη μερική κατάρρευση του ναού, πλημμυρίζοντάς τον.

Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, η Κλεοπάτρα θάφτηκε μαζί με τον Ρωμαίο στρατηγό Μάρκο Αντώνιο. Την ημέρα που ο Αύγουστος και οι ρωμαϊκές δυνάμεις εισέβαλαν στην Αίγυπτο και κατέλαβαν την Αλεξάνδρεια, ο Αντώνιος έπεσε στο σπαθί του και πέθανε στα χέρια της Κλεοπάτρας. Δύο εβδομάδες αργότερα, η Κλεοπάτρα πήγε στο μαυσωλείο που βρισκόταν το σώμα του και αυτοκτόνησε με άγνωστο μέχρι σήμερα τρόπο. Μέσα σε λίγες μέρες, ο γιος του Αντωνίου και ο γιος της Κλεοπάτρας δολοφονήθηκαν από τις ρωμαϊκές δυνάμεις και θάφτηκαν μαζί με τους γονείς τους.

Αν όντως βρεθεί ο τάφος της Κλεοπάτρας, η ποσότητα πληροφοριών που θα μπορέσουν να εξάγουν οι αρχαιολόγοι θα είναι τεράστια! Τα περισσότερα από αυτά που γνωρίζουμε σήμερα προέρχονται από ελληνικές και ρωμαϊκές αναφορές, οι οποίες γράφτηκαν μετά το θάνατό της. Δεν έχουμε σχεδόν καθόλου στοιχεία από την αιγυπτιακή πλευρά της Κλεοπάτρας και η ανακάλυψη του τάφου της σίγουρα θα έγραφε ξανά την ιστορία.