Η Apple στρέφεται στην Ευρώπη για την κατασκευή chips

Ξεκινώντας από το 2024
16 Νοεμβρίου 2022 10:22
Η Apple στρέφεται στην Ευρώπη για την κατασκευή chips

Προσπαθώντας να μειώσει την εξάρτησή της από τις ασιατικές χώρες, η Apple στρέφεται στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη για τα chips της. Πληροφορίες του Bloomberg αναφέρουν πως ο Tim Cook, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με ομάδα μηχανικών στη Γερμανία, τους ανέφερε:

Η Apple έχει πάρει ήδη την απόφαση να εξαγοράσει ένα εργοστάσιο στην Arizona. Ανεξαρτήτως των απόψεών σας, το να παράγεται το 60% οπουδήποτε μάλλον δεν είναι καλή στρατηγική.

Το “60%” του Cook αναφέρεται στην Ταϊβάν, εκεί όπου παράγεται το 60% της παγκόσμιας παραγωγής επεξεργαστών. Η TSMC είναι ο αποκλειστικός κατασκευαστής των chips της Apple, ενώ παράγει chips και για τις NVIDIA, MediaTek, AMD και ARM. Το εργοστάσιο της Arizona αναμένεται να είναι σε λειτουργία το 2024, με δυνατότητα παραγωγής 20.000 chips το μήνα σε αρχιτεκτονική 5nm.

Η Apple σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την 3 νανομέτρων αρχιτεκτονική της TSMC για τον A17 επεξεργαστή της το 2023, οπότε δεν είναι ξεκάθαρος ο ρόλος του εργοστασίου της Arizona. Ίσως να το χρησιμοποιήσει για chips τα οποία προορίζονται για άλλες συσκευές. Ο Cook όμως συμπλήρωσε:

Είμαι σίγουρος πως θα έχουμε και παραγωγή στην Ευρώπη, με τα σχέδιά μας να αποκαλύπτονται μελλοντικά.

Παρόλη την ασαφή δήλωση του Cook, το Bloomberg αναφέρει πως η TSMC βρίσκεται σε συνομιλίες με την κυβέρνηση της Γερμανίας για κατασκευή εργοστασίων στη χώρα. Η Ευρώπη, όπως και οι ΗΠΑ, προσπαθεί να προσελκύσει κατασκευαστές chips χρησιμοποιώντας το EU Chips Act το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή τον Απρίλιο, για να “τονώσει την ανταγωνιστικότητα και την ανθεκτικότητα των τεχνολογιών και εφαρμογών ημιαγωγών”.