Εσείς θα αντέχατε να δουλέψετε στην Amazon;

Σκληρές συνθήκες αποκαλύπτει νέα έρευνα
16 Αυγούστου 2015 09:43
Εσείς θα αντέχατε να δουλέψετε στην Amazon;

Οι New York Times πήραν συνέντευξη από100 πρώην και νυν εργαζομένους στην Amazon και όλοι είχαν να πουν το ίδιο πράγμα: Η εργασία στην Amazon ήταν από τις δυσκολότερες στη ζωή τους. Αυτό οφείλεται σε ένα σύστημα που ποσοτικοποιεί και μετράει κάθε στιγμή της εργασίας τους. Όσα δεδομένα δεν είναι μετρήσιμα, τα μεταφέρουν οι συνάδελφοι στη διοίκηση μέσα από ένα σύστημα που ονομάζεται “Anytime Feedback Tool” και επιτρέπει στους εργαζόμενους να ασκήσουν κριτική ή να παινέψουν έναν συνάδελφό τους, χωρίς να αποκαλυφθεί το όνομα τους. Οι απολύσεις των εργαζομένων που έχουν πετύχει τη χαμηλότερη βαθμολογία γίνονται σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται πως η εταιρία τους πιέζει μέχρι το σημείο της υπερκόπωσης και μετά τους απολύει. Οι managers περιμένουν άμεση απάντηση σε emails που στέλνουν μετά τα μεσάνυχτα και διαμαρτύρονται όταν οι εργαζόμενοι έχουν κακή σύνδεση Internet όταν ταξιδεύουν ή είναι διακοπές. Μάλιστα, όπως πολύ περιγραφικά το έθεσε ένας εργαζόμενος, “η Amazon είναι το μέρος που οι άριστοι έρχονται για να νιώσουν άσχημα για τον εαυτό τους”.

Η αντιμετώπιση της εταιρίας απέναντι σε εργαζόμενούς της, που βρίσκονται σε δύσκολη θέση είναι επίσης σκληρή. Έχουν απολυθεί εργαζόμενοι που ήταν άρρωστοι ή πενθούσαν. Μια γυναίκα που μόλις είχε νικήσει τον καρκίνο, απειλήθηκε με απόλυση λόγω χαμηλών επιδόσεων. Ένας εργαζόμενος μάλιστα που είχε αρκετά χρόνια προϋπηρεσίας στην Amazon δήλωσε πως “σχεδόν κάθε άτομο που έχω δουλέψει μαζί, το έχω δει να κλαίει στο γραφείο του”.