Δημιουργός Watchmen για superhero ταινίες: "Το να τις αγαπούν οι ενήλικες είναι παλιμπαιδισμός"

Είναι γνωστή η αντιπάθεια του Alan Moore για τις superhero ταινίες και οι νέες του δηλώσεις θα συζητηθούν
10 Οκτωβρίου 2022 20:26
Δημιουργός Watchmen για superhero ταινίες: "Το να τις αγαπούν οι ενήλικες είναι παλιμπαιδισμός"

Ο Alan Moore είναι ένας από τους πιο θρυλικούς και καταξιωμένους ανθρώπους στον χώρο των comics έχοντας δημιουργήσει μεταξύ άλλων τους "Watchmen" της DC. Ωστόσο είναι και μια προσωπικότητα του χώρου που έχει εκφράσει δημόσια αρκετές φορές το μίσος του για τις superhero ταινίες -όσο οξύμωρο κι αν ακουστεί αυτό σε ορισμένους- αποκαλώντας τες σε παλιά του συνέντευξη ως "πληγή για τον κινηματογράφο" και "σε ένα βαθμό για τον πολιτισμό.

Τώρα σε νεότερη συνέντευξή του στο The Guardian, ο Alan Moore ξαναχτυπά και προχώρησε σε νέα σχόλια για τις ταινίες των DC και Marvel, που έχουν κατακλύσει τις κινηματογραφικές αίθουσες τα τελευταία χρόνια, χωρίς να τις κατονομάζει ευθέως. 

Ο Moore μίλησε για την ολοένα αυξανόμενη αγάπη των ενηλίκων για τις superhero ταινίες ως "παλιμπαιδισμό" που μπορεί να φτάσει να γίνει σαν "προάγγελος του φασισμού"

Είχα πει γύρω στο 2011 ότι θεωρούσα πως είχε σοβαρές και ανησυχητικές επιπτώσεις για το μέλλον, εάν εκατομμύρια ενήλικες έκαναν ουρές για να δουν "ταινίες του Batman". Επειδή αυτό το είδος του παλιμπαιδισμού, αυτή η παρόρμηση προς τις απλούστερες εποχές, απλούστερες πραγματικότητες, μπορεί να λειτουργήσει συχνά σαν έναν προάγγελο του φασισμού. 

Alan Moore, δημιουργός των Watchmen

Ο δημιουργός των Watchmen εξέφρασε την ανησυχία του με την ιδέα ότι "εκατοντάδες χιλιάδες ενήλικες στέκονται στις ουρές για να δουν χαρακτήρες και καταστάσεις που είχαν δημιουργηθεί για να ψυχαγωγούν τα 12χρονα αγόρια -και πάντοτε ήταν αγόρια- πριν από 50 χρόνια." λέει ο ίδιος και συνεχίζει βάζοντας και το δικό του μερίδιο ευθύνης στην εξίσωση: 

"Δεν πίστευα πραγματικά ότι οι σούπερ ήρωες ήταν για ενήλικες. Νομίζω ότι αυτό ήταν μια παρεξήγηση που γεννήθηκε από όσα συνέβησαν τη δεκαετία του 1980 - για την οποία πρέπει να σηκώσω το χέρι μου και να αναλάβω σημαντικό μερίδιο ευθύνης, αν και δεν ήταν σκόπιμο - όταν πρωτοεμφανίστηκαν έργα όπως το 'Watchmen'. Υπήρχαν πάρα πολλοί τίτλοι που έλεγαν 'Τα κόμικς έχουν μεγαλώσει'".

Αναφέρθηκε με περισσότερη λεπτομέρεια ως προς τις σκέψεις του λέγοντας: 

"Τείνω να πιστεύω ότι, όχι, τα κόμικς δεν είχαν μεγαλώσει. Υπήρχαν μερικοί τίτλοι που ήταν πιο ενήλικοι από ό,τι είχε συνηθίσει ο κόσμος. Αλλά η πλειονότητα των τίτλων κόμικς ήταν λίγο πολύ οι ίδιοι όπως ήταν πάντα. Δεν ήταν τα κόμικς που μεγάλωσαν. Νομίζω ότι ήταν περισσότερο τα κόμικς που συνάντησαν τη συναισθηματική ηλικία του κοινού που ερχόταν από την άλλη πλευρά... Πάντα θα αγαπώ και θα λατρεύω το μέσο των κόμικς, αλλά η βιομηχανία των κόμικς και όλα τα πράγματα που συνδέονται με αυτήν απλά έγιναν ανυπόφορα."

Ακόμη σε συνέντευξή του πίσω στο 2020, ο Moore είχε αποκαλύψει ότι δεν έχει δει ξανά ταινία superhero από την εποχή του πρώτου "Batman" του 1989 δια χειρός Τιμ Μπάρτον. Χαρακτηριστικά είχε πει: 

Δεν παρακολουθώ καμία από αυτές. Όλοι αυτοί οι χαρακτήρες έχουν κλαπεί από τους αρχικούς δημιουργούς τους, όλοι τους... αν προσπαθήσεις να τους κάνεις για τον κόσμο των ενηλίκων, τότε νομίζω ότι γίνεται κάπως γκροτέσκο.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι το Watchmen έγινε σειρά το 2019 στο HBO δια χειρός του Damon Lindelof, αποσπώντας διθυραμβικά σχόλια για την διαφορετική και μοντέρνα προσέγγιση που έκανε στο αυθεντικό υλικό. Επίσης, το 2009 ο σκηνοθέτης Zack Snyder μετέφερε για πρώτη φορά τους Watchmen στη μεγάλη οθόνη, με τις απόψεις για αυτό να διίστανται.