James Bond: Πέθανε ο Monty Norman, συνθέτης της εμβληματικής μουσικής όλων των ταινιών

Ο άνθρωπος που σφράγισε μουσικά τον πιο θρυλικό πράκτορα του σινεμά
11 Ιουλίου 2022 19:54
James Bond: Πέθανε ο Monty Norman, συνθέτης της εμβληματικής μουσικής όλων των ταινιών

Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 94 ετών ο συνθέτης Monty Norman, που έδωσε στον James Bond τον εμβληματικό ήχο που εδώ και πάνω από 5 δεκαετίες ντύνει κάθε ταινία του franchise. 

Η ανακοίνωση του θανάτου του έγινε από την επίσημη σελίδα και τους εκπροσώπους του: "Με θλίψη ανακοινώνουμε την είδηση ότι ο Μόντι Νόρμαν πέθανε στις 11 Ιουλίου του 2022 μετά από μια σύντομη ασθένεια.

O Norman έγινε ευρέως γνωστός όταν σύνθεση το εμβληματικό theme της πρώτης ταινίας του James Bond με τον αείμνηστο Σον Κόνερι, το "Dr. No" του 1962. Από εκεί και μετά έμελλε να σφραγίσει μουσικά τον πιο διάσημο μυστικό πράκτορα του σινεμά με αυτό το κομμάτι, που είναι αναγνωρίσιμο από άτομα κάθε ηλικίας. 

Είναι το μουσικό κομμάτι που ακούγεται στους τίτλους αρχής και των 25 πλέον ταινιών του πράκτορα 007. Ωστόσο, οι παραγωγοί των ταινιών τότε δεν ήταν ευχαριστημένοι με την σύνθεση του Norman και ζήτησαν από τον John Barry να συνθέσει ξανά το μουσικό θέμα. Ο Barry αργότερα υποστήριζε ότι ήταν δικό του το James Bond Theme. Ο Norman έσυρε στα δικαστήρια σε δύο περιπτώσεις τον Barry και την Sunday Times το 2001, κερδίζοντας την διαμάχη για το ποιος πραγματικά έγραψε τη μουσική του Bond.

Από το 1976 έως και το 1999 ο Norman είχε λάβει περίπου 485.000 αγγλικές λίρες από τα δικαιώματα της χρήσης του "James Bond Theme". Ακούστε το παρακάτω.