"Ο Spider-Man φέρνει τον κόσμο πίσω στις αίθουσες" - Ο Paul Thomas Anderson υπέρ των superhero ταινιών

Μια διαφορετική οπτική από έναν auteur σκηνοθέτη
15 Δεκεμβρίου 2021 23:04
"Ο Spider-Man φέρνει τον κόσμο πίσω στις αίθουσες" - Ο Paul Thomas Anderson υπέρ των superhero ταινιών

Είναι γνωστή η φήμη και η καριέρα του οκτώ φορές υποψηφίου για Όσκαρ σκηνοθέτη, Paul Thomas Anderson, του οποίου η φιλμογραφία αποτελείται μόνο από σπουδαίες ταινίες. Αρκεί να αναφέρουμε τα There Will Be Blood, The Master και Magnolia" είναι μερικές από αυτές. Το ότι είναι μέρος του ανεξάρτητου σινεμά το γνωρίζει και ο ίδιος και σε αντίθεση με άλλους συναδέλφους του που τάσσονται κατά των superhero ταινιών, αυτός παραθέτει μια διαφορετική οπτική, βλέποντας τη θετική πλευρά όλου αυτού. 

Επειδή ο κινηματογράφος γνώρισε κρίση την περίοδο της πανδημίας και τις επιπτώσεις του ακόμα τις νιώθουν οι αίθουσες, ο Paul Thomas Anderson πιστεύει πως η κατάσταση της βιομηχανίας αυτή τη στιγμή μπορεί να βοηθηθεί από το είδος των superhero ταινιών, όπου Marvel και DC κυριαρχούν. 

Η κατάσταση έχει γίνει ακόμη πιο περίπλοκη με τις streaming υπηρεσίες και τον υπερκορεσμό των superhero ταινιών. Τις περισσότερες από αυτές δεν τις λαμβάνο σοβαρά. Θέλω να πω, υπάρχει μια προκατάληψη με αυτό το είδος. Εμένα μου αρέσουν. Φαίνεται πως είναι κάτι τόσο δημοφιλές αυτόν τον καιρό που σε κάνει να αναρωτιέσαι εάν χάλασαν τις ταινίες και όλα αυτά. Δεν νιώθω έτσι. 

Και συνεχίζει την δήλωσή του που έκανε στο The New Yorker: 

Θέλω να πω, κοιτάξτε, είμαστε όλοι αγχωμένοι για το πώς θα φέρουμε τον κόσμο πίσω στις αίθουσες, αλλά ξέρετε ποιός θα τους φέρει πίσω; Ο Spider-Man. Οπότε ας είμαστε χαρούμενοι με αυτό. 

Σίγουρα αυτό το σκεπτικό αποτελεί μια εντελώς διαφορετική τοποθέτηση από άλλα μεγαθήρια της σκηνοθεσίας όπως ο Ridley Scott, ο Martin Scorsese, ο Francis Ford Coppola και ο Denis Villeneuve, που κρατούν μια αρνητική στάση προς αυτό το κύμα. 

Πώς βλέπετε αυτή την οπτική για τις superhero ταινίες και την κατάσταση του σινεμά; 

Αυτόν τον καιρό ο σκηνοθέτης ετοιμάζεται για την πρεμιέρα του Licorice Pizza της νεότερής του ταινίας, που ξεκινά να προβάλλεται από τις 25 Δεκεμβρίου στους κινηματογράφους.