Πώς το TENET γεννήθηκε από το Memento - Η ιστορία του Nolan πίσω από το concept

Όταν η ιδέα μπόλιαζε για δεκαετίες στο μυαλό του σκηνοθέτη
29 Δεκεμβρίου 2020 12:36
Πώς το TENET γεννήθηκε από το Memento - Η ιστορία του Nolan πίσω από το concept

Ο Christopher Nolan φημίζεται για το πόσο θέλει να διαστρεβλώνει το concept του χρόνου στις ταινίες του κάτι που το έκανε με τον πιο αβαν-γκαρντ τρόπο στο πρόσφατο TENET, όπου προσπάθησε να συστήσει στο κινηματογραφικό κοινό την εντροπία του χρόνου (time inversion όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά). Πώς γεννήθηκε όμως η ιδέα για το concept αυτό; 

Σε μια πρόσφατη συνέντευξη του σκηνοθέτη στο Complex, αποκάλυψε πως η ιδέα αυτή μπόλιαζε εδώ και δεκαετίες στο μυαλό του, μιας και η βάση της προέρχεται από την εναρκτήρια σεκάνς του Memento, η οποία εκτόξευσε τη δημοφιλία του στο Χόλιγουντ (προηγουμένως είχε κάνει το "Following"),

Οι δύο ταινίες θα έλεγε κανείς πως παλινδρομούνται μεταξύ τους, αφού η μία αναφέρει την άλλη και ο Nolan φρόντισε για αυτό. Σε μια από τις εντυπωσιακότερες σκηνές του Tenet, η οποία κιόλας προσπαθεί να εξηγήσει στο κοινό περί τίνος πρόκειται με το time-inversion, βλέπουμε μια σφαίρα να βγαίνει από το γυαλί και να επιστρέφει πίσω στην κάννη του όπλου του.

Ο Nolan εξηγεί πως αυτή η σκηνή του Tenet συνδέεται με τα πρώτα λεπτά του Memento

Είχα απλά αυτή την ιδέα μιας σφαίρας να ρουφιέται από τον τοίχο και να ταξιδεύει πίσω στην κάννη του όπλου. Ήταν μια εικόνα που είχα στο Memento ούτως ώστε να κάνω επίδειξη της δομής της ταινίας, αλλά πάντοτε έκρυβα αυτή την φιλοδοξία του να κάνω μια ταινία όπου οι χαρακτήρες θα έρθουν αντιμέτωποι με την φυσική πραγματικότητα αυτού του φαινομένου.  Λένε πώς μια ιδέα σου έρχεται μπροστά όταν έρθει και η κατάλληλη στιγμή και ήταν μια δύσκολη διαδικασία για να την υλοποιήσω, οπότε και έκανα άλλα πράγματα στο ενδιάμεσο.

Αυτή η σύνδεση μεταξύ του Tenet και του Memento της ταινίας που εκτόξευσε την καριέρα του, αποτελεί τρανή απόδειξη το πόσο έχει ωριμάσει ο σκηνοθέτης, αλλά παράλληλα δε φοβάται να πειραματιστεί και να παθιαστεί με ιδέες και concepts που τον ενδιαφέρουν, ανεξάρτητα του εάν αποδεικνύονται blockbuster επιτυχίες. Ίσως για αυτό πάντοτε οι ταινίες του να τραβούν τα βλέμματα των θεατών είτε είναι ένα κατασκοπικό θρίλερ (Tenet) είτε μια ταινία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου (Dunkirk).