Το Oppenheimer είναι από τις πιο ακριβές ταινίες του Nolan, όμως πώς συγκρίνεται με τις υπόλοιπές του;

Τίναξε τη μπάνκα στον αέρα ο Christopher Nolan ή όχι;
15 Ιουλίου 2023 14:20
Το Oppenheimer είναι από τις πιο ακριβές ταινίες του Nolan, όμως πώς συγκρίνεται με τις υπόλοιπές του;

Μόλις χθες ανατράπηκαν τα όσα γνωρίζαμε για το budget της πολυαναμενόενης ταινίας Oppenheimer σε σκηνοθεσία Christopher Nolan. Είχαμε μάθει εδώ και καιρό ότι η υπερπαραγωγή της Universal Pictures για την αληθινή ιστορία της δημιουργίας της ατομικής βόμβας είχε κόστος περί τα $100 εκατομμύρια δολάρια. Όχι όμως όπως αποδείχθηκε τελικά. Ο σκηνοθέτης με τον επιδέξιο χειρισμό του χρόνου στις ταινίες του, αποκάλυψε το πραγματικό κόστος του "Οπενχάιμερ" μέσα από μια πρόσφατη συνέντευξή του στην πρεμιέρα της ταινίας στη Μ. Βρετανία. 

Ο τελικός λογαριασμός που ήρθε στη Universal Pictures και το λογιστήριό της ανήλθε στα $180 εκατομμύρια δολάρια, όπως αποκάλυψε ο Nolan λέγοντας: "Η διάρκεια είναι δύο λεπτά μικρότερη από το "Avengers: Endgame', οπότε προσκολλόμαστε σε αυτό. Είπα στην (παραγωγό) Emma Thomas από πολύ νωρίς ότι θα είναι μια τρίωρη ταινία. Πρέπει να γράψω ένα σενάριο που να το αντικατοπτρίζει αυτό. Αυτή ήταν η συζήτησή μας με το στούντιο. Είναι μια μεγάλη ιστορία και χρειάζεται μεγάλα ταλέντα. Είναι ένα σενάριο 180 σελίδων και μια ταινία αξίας 180 εκατομμυρίων δολαρίων."

Φαινόταν άλλωστε παράξενο για μια ταινία που βασίζεται σε πρακτικά εφέ και σε μια τόσο μεγάλη κλίμακα, αλλά και με ένα πραγματικά all-star cast ηθοποιών να κοστίζει μόνο $100 εκατομμύρια. Επομένως είναι λογικό πως χάρη στην αναπαράσταση του Trinity Test χωρίς CGI να ανέβηκε τόσο ο λογαριασμός. Όμως είναι και η ακριβότερη ταινία στην φιλμογραφία του Nolan; 

Κάναμε μια μικρή έρευνα και ανακαλύψαμε πως δεν είναι η ακριβότερη αλλά είναι σίγουρα ανάμεσα στις ακριβότερες από τις 12 ταινίες που έχει στο ρεζουμέ του. Μπορεί να ξεκίνησε σαν ένας indie σκηνοθέτης με το "Following" το 1998, αλλά η εξέλιξη των ταινιών, της φήμης και των budgets τους ανέβηκαν εκθετικά από εκεί και έπειτα. Έχοντας κάνει ψυχολογικά θρίλερ όπως το Insomnia και το Memento, μέχρι τεράστιες blockbuster superhero παραγωγές όπως την The Dark Knight Τριλογία αλλά και επικά sci-fi φιλμ όπως το Interstellar, θα έλεγε κανείς ότι έχει περάσει από πολλά φάσματα του σινεμά. 

Ας δούμε όμως πώς συγκρίνεται το κόστος του Oppenheimer με τις υπόλοιπες ταινίες του.


Following - $6,000

Memento - $9 εκατ.

The Prestige - $40 εκατ.

Insomnia - $46 εκατ.

Batman Begins - $150 εκατ.

Dunkirk - $150 εκατ.

Inception - $160 εκατ.

Interstellar - $165 εκατ.

Oppenheimer - $180 εκατομμύρια

The Dark Knight - $185 εκατ.

Tenet - $205 εκατ.

The Dark Knight Rises - $230 εκατ.