Η σκηνοθέτιδα του Wonder Woman προειδοποιεί: "Ίσως να χάσουμε για πάντα την κινηματογραφική εμπειρία"

Μπορεί να καταλήξουμε σε μια μη αναστρέψιμη κατάσταση.
10 Οκτωβρίου 2020 22:21
Η σκηνοθέτιδα του Wonder Woman προειδοποιεί: "Ίσως να χάσουμε για πάντα την κινηματογραφική εμπειρία"

Ο κορωνοϊός έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρά ολόκληρος ο πλανήτης και ένα από τα πράγματα που συνεπαίρνει αυτό το κύμα είναι η ψυχαγωγία και δη οι κινηματογράφοι που θεωρούνται κατ'εξοχήν κλειστοί χώροι -πέραν των θερινών. Εδώ και καιρό πολλοί μεγάλοι σκηνοθέτες και άνθρωποι του χώρου έχουν εκφράσει τους χώρους τους πως η πανδημία θα προκαλέσει μη αναστρέψιμες καταστάσεις

Για παράδειγμα το streaming ζει μια εκρηκτική περίοδο ανάπτυξης και εταιρίες κολοσσοί όπως η Disney δείχνει το δρόμο από τώρα για ένα μέλλον χωρίς κινηματογράφους. Το επιχείρησε πρώτη να προσφέρει μια νέα μεγάλη της κυκλοφορία, το Mulan, αποκλειστικά μέσω του Disney Plus όπου αυτό υποστηρίζεται και μάλιστα με έξτρα κόστος που ανέρχεται στα $29.99, όχι πολύ μακρία από την τιμή ενός εισιτηρίου στο εξωτερικό. Το πείραμα αποδείχθηκε επιτυχημένο σε πολύ μεγάλο βαθμό εφόσον αυτοί οι -κατά τα άλλα ανεπίσημοι αριθμοί- αληθεύουν. 

Το TENET δεν μπόρεσε τελικά να καταφέρει το τιτάνιο εγχείρημα που του έβαλαν να σηκώσει στις πλάτες του, όμως σίγουρα δεν αποτελεί και αποτυχία. Πλέον οι εταιρίες ανακοινώνουν σωριδόν τις καθυστερήσεις και αλλαγές στα προγράμματα κυκλοφοριών τους με πρόσφατα παραδείγματα τις ταινίες της Marvel Studios και της Warner Bros. 

H Patty Jenkins, σκηνοθέτιδα του Wonder Woman 1984 κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον των κινηματογράφων και της εμπειρίας του, καθώς λέει πως φθίνει σε επικίνδυνο βαθμό εν μέσω της πανδημίας. Η νέα της ταινία που επιμένει πως θα κυκλοφορήσει τον ερχόμενο Δεκέμβριο, καθυστέρηση ήδη τρεις φορές λόγω της πανδημίας. Σε συνέντευξή της στο The Hollywood Reporter αναφέρει:

Εάν ρίξουμε άκυρο τους κινηματογράφους, θα μετατραπεί σε μια μη αναστρέψιμη κατάσταση. Ίσως να χάσουμε για πάντα την εμπειρία του να πηγαίνουμε στο σινεμά για πάντα.

 

Είναι μια από τις δεκάδες προσωπικότητες του Χόλιγουντ και του κινηματογράφου γενικότερα που έχουν στείλει ειδική επιστολή στην κυβέρνηση των ΗΠΑ ώστε να δοθεί οικονομική βοήθεια στους κινηματογράφους. Η ίδια αναφέρει χαρακτηριστικά: 

Μπορεί σε κάποιες χώρες ο αριθμός που πηγαίνει στις αίθουσες να έχει αυξηθεί μετά το lockdown αλλά στις ΗΠΑ αγκομαχεί. Θα είναι σαν αυτό που συνέβη στην μουσική βιομηχανία, όπου κατέρρευσε ολόκληρο το οικοδόμημα καθώς έγινε μη κερδοφόρο. 

Τα λόγια της έρχονται στον απόηχο του κλεισίματος όλων των κινηματογράφων της εταιρίας Cineworld στις ΗΠΑ, καθώς δεν υπάρχουν αρκετές ταινίες για να υποστηρίξουν το άνοιγμά τους.