Γιατί το TENET λέγεται "TENET"; Ο παλινδρομικός γρίφος που κρύβει η ταινία του Nolan

Λέγεται και τετράγωνο του Rotas
06 Σεπτεμβρίου 2020 18:11
Γιατί το TENET λέγεται "TENET"; Ο παλινδρομικός γρίφος που κρύβει η ταινία του Nolan

To TENET που τελικά αναζωογόνησε τις κινηματογραφικές αίθουσες ανά τον κόσμο, αποτελεί μια από τις πιο πολύπλοκες στην κατανόηση ταινίες του Christopher Nolan λόγω της φύσης του αντιστραμμένου χρόνου (time inversion). Το κατασκοπικό θρίλερ κρύβει πολλά μυστικά στην αφήγησή του αλλά ένα από τα μυστικά του είναι ο ίδιος ο τίτλος του. 

Γιατί λοιπόν το TENET λέγεται..."TENET"; Η απάντηση βρίσκεται χιλιάδες χρόνια πίσω στο χρόνο σε κάτι που ονομάζεται τετράγωνο του Sator ή τετράγωνο του Rotas όπως αλλιώς είναι γνωστό. Πρόκειται για ένα πενταλεξή λατινικό παλινδρομικό τετράγωνο, που όπως και να διαβαστεί επιστρέφει στην αρχική του ονομασία. 

S A T O R

A R E P O

T E N E T

O P E R A

R O T A S

Αυτά τα παλινδρομικά τετράγωνα μπορούν να διαβαστούν από πάνω προς τα κάτω και από αριστερά προς τα δεξιά. Από αυτό προέρχεται άλλωστε το Tenet που εμπεριέχεται στο τετράγωνο. Οι λέξεις όμως παίζουν μεγάλο ρόλο και συμβολίζουν κάτι στην ίδια ιστορία της ταινίας.

Προσοχή γιατί τα όσα ακολουθούν κρύβουν spoilers. Δείτε τι σημαίνει η κάθε λέξη:

Sator: Το όνομα του κακού της ταινίας που σημαίνει αυτός που φυτεύει και κυριολεκτικά ο Andrei Sator τροφοδοτεί τα κομμάτια του Αλγορίθμου που απειλούν την συντέλεια του κόσμου. 

Arepo: Είναι το όνομα που χρησιμοποιείται για τον μεσάζοντα στην εξαγορά του πίνακα του Goya από την Kat. 

Tenet: Στα λατινικά σημαίνει δάσκαλος, διατηρώ και συντηρώ. Στην ταινία όμως είναι η λέξη-κλειδί του Πρωταγωνιστή που ανοίγει τις κατάλληλες πόρτες στην αποστολή του αλλά είναι και -παλινδρομικά- αυτό που προκαλεί το time inversion, να κυριαρχεί, να διατηρεί και να συντηρεί. 

Opera: Παράγωγο από τη λέξη opus που σημαίνει δουλειά ή έργο αλλά στην ταινία αναφέρεται στον Πρωταγωνιστή ο οποίος ρωτάει τον Sator αν του αρέσει η όπερα, ώστε να του τραβήξει την προσοχή. 

Rotas: Ένα ρήμα στα λατινικά που σημαίνει γυρνάω ή περιστρέφω και είναι ο τρόπος με τον οποίο το time inversion λειτουργεί στο Tenet ενώ αποτελεί και το όνομα ενός εκ των εταιριών του Andrei Sator. 

Επίσης, μέσα στην ταινία δίνεται μια εξήγηση του Sator Square και πως η πρώτη του εμφάνιση έγινε στα συντρίμμια της Πομπηίας.