Ο John Boyega μιλάει με σκληρά λόγια για τo πώς αντιμετωπίστηκε ο Finn στο Star Wars

Κατηγορεί τη Lucasfilm για παραμερισμό αντιπροσωπευτικών χαρακτήρων
03 Σεπτεμβρίου 2020 09:31
Ο John Boyega μιλάει με σκληρά λόγια για τo πώς αντιμετωπίστηκε ο Finn στο Star Wars

Την δυσαρέσκειά του για το πώς η Lucasfilm και η Disney χειρίστηκαν τον Finn εξέφρασε ο John Boyega, σε μια συνέντευξη που θα συζητηθεί. Τον ηθοποιό τον γνωρίσαμε ευρέως από το Star Wars: The Force Awakens του 2015 και αποτέλεσε επί της ουσίας τον άτυπο πρωταγωνιστή τόσο του μάρκετινγκ πριν την κυκλοφορία -θυμάστε τα trailers και τα posters με τον ίδιο να κρατάει το φωτόσπαθο- άσχετα εάν η ιστορία εστίαζε εν τέλη στη Rey. 

Για αυτό ακριβώς το θέμα μίλησε ο Boyega, που τελευταία λόγω των κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων στις ΗΠΑ, έχει πάρει δημοσίως έναν ακτιβιστικό ρόλο. Κατηγόρησε ευθέως την Disney για παραμερισμό του χαρακτήρα του Finn μετά την πρώτη ταινία της sequel τριλογίας και πώς θύματα αυτής της διαχείρισης έπεσαν μετέπειτα και τα υπόλοιπα μεγάλα ονόματα του cast, όπως ο Oscar Isaac, η Kelly Marie Tran και η Naomi Ackie

Χαρακτηριστικά είπε στο βρετανικό GQ: 

Όταν εμπλέκεσαι σε τέτοια projects τότε είναι σίγουρο πως δε θα σου αρέσουν όλα. Αυτό όμως που θα έλεγα στη Disney είναι πως δεν φέρνεις έναν έγχρωμο χαρακτήρα, τον μαρκετάρεις ώστε να φαίνεται πολύ πιο σημαντικός για το franchise και μετά να τον παραμερίζεις. Δεν είναι καλό. Το λέω ευθέως. 

Ήξερες, δηλαδή, τι θα κάνεις με όλους τους άλλους και όταν η φάση έφτασε την Marie Tran, στον Boyega τότε είπες "γ****ε τα όλα! Οπότε τι θέλετε να πω; Αυτό που θέλουν να πω είναι πως "απόλαυσα κάθε λεπτό που ήμουν μέρος όλου αυτού, ήταν μια φοβερή εμπειρία"...όχι, όχι, όχι. Θα το πω αυτό εάν όντως ήταν έτσι. 

Επίσης, μίλησε για το πως το υπόλοιπο cast -αναφερόμενος στους λευκούς συναδέλφους του- δεν υπέφερε από την ίδια μεταχείριση, αλλά και στη γενικότερη αντίληψη του franchise γύρω από την φυλή του χαρακτήρα του:

"Έδωσαν όλη τη σημασία στον Adam Driver, όλη τη σημασία στην Daisy Ridley. Ας είμαστε ειλικρινείς. Και η Daisy το γνωρίζει και ο Adam. Όλοι το γνωρίζουν. Δεν ξεσκεπάζω κανέναν. 

Είμαι το μοναδικό μέλος του cast που είχε μια μοναδικό εμπειρία από το franchise βασιζόμενο στη φυλή του. Σε τρελαίνει αυτή η διαδικασία. Σε κάνει πιο μαχητικό, σε αλλάζει, επειδή συνειδητοποιείς ότι "μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία αλλά είμαι σε μια βιομηχανία που δεν είναι έτοιμη για μένα". 

 Με τη σειρά του το GQ καταλήγει πώς "Το να ξεγράψουμε αυτά τα λόγια ως επαγγελματική κακία ή παράνοια είναι σα να βλέπουμε το δέντρο και όχι το δάσος. Ο πρωταρχικός σκοπός του είναι να δείξει πόσο δύσκολο είναι να κινείσαι σε ένα μονίμως στημένο σύστημα. Προσπαθεί, πραγματικά, να αναδείξει πως είναι να έχεις ένα παιδικό όνειρο που πραγματοποιείται μεν αλλά διαβρώνεται δε από την τοξική πραγματικότητα του κόσμου μας."

Τα λόγια του Boyega αναμένεται να προκαλέσουν αντιδράσεις και σίγουρα δυσαρέσκεια στα υψηλά κλιμάκια της Disney, εφόσον η ίδια της θέλει να είναι υποστηρικτική στο θέμα της διαφοροποίησης.

Σύντομα θα δούμε τον ηθοποιό να πρωταγωνιστεί στην ανθολογία του Small Axe από τον Steve McQueen.