Ο Martin Scorsese ανοίγει ξανά πυρ προς τις ταινίες της Marvel - Νέες δηλώσεις

“Υπάρχει μόνο ένας Spielberg, ένας Lucas”
15 Οκτωβρίου 2019 09:46
Ο Martin Scorsese ανοίγει ξανά πυρ προς τις ταινίες της Marvel - Νέες δηλώσεις

Πριν από λίγες μέρες σας είχαμε ενημερώσει για τα σχόλια του θρυλικού σκηνοθέτη Martin Scorsese σχετικά με τις ταινίες της Marvel και την superhero φρενίτιδα που κυριαρχεί στον κινηματογράφο. Οι δηλώσεις του γνώρισαν υποστηρικτές, αλλά και πολύ έντονη κριτική, αφού μέχρι και ο Robert Downey Jr. εξέφρασε δημοσίως την άποψή του.

Σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε, ο Scorsese είχε τονίσει πως οι ταινίες της Marvel “δεν είναι σινεμά” και πως όσο και να προσπάθησε δεν κατάφερε να τις παρακολουθήσει. Κατά τη διάρκεια μιας διάλεξής του στο Royal Opera House το περασμένο Σάββατο, ο Scorsese μίλησε για την επερχόμενη ταινία του, Irishman, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Netflix. Στο πλαίσιο αυτό διευκρίνισε τα προηγούμενα σχόλιά του σχετικά με τις ταινίες της Marvel, κρατώντας εξίσου αυστηρή στάση.

Συγκεκριμένα, δήλωσε:

Πού πηγαίνουν οι νέοι για να χρηματοδοτήσουν τις ταινίες τους τώρα; Δεν έχω την παραμικρή ιδέα. Δεν πρόκειται πάντως να πάνε σε κάποιο στούντιο του Χόλιγουντ.

Και τελικά όταν καταφέρεις και τη φτιάχνεις, πού θα προβληθεί όταν όλα οι κινηματογράφοι έχουν καταληφθεί από ταινίες λούνα παρκ; Οι κινηματογράφοι έχουν γίνει λούνα παρκ. Αυτό είναι μια χαρά, αλλά μην επιβάλλετε στα πάντα αυτή τη λογική.

Είναι κάτι καλό για όσους απολαμβάνουν αυτό το είδος ταινιών και, παρεμπιπτόντως, γνωρίζοντας τι χρειάζεται για να γίνουν πραγματικότητα, θαυμάζω αυτό που κάνουν. Δεν είναι όμως του στυλ μου, απλά δεν είναι. Δημιουργούν ένα άλλο είδος κοινού που σκέφτεται ότι έτσι είναι οι κινηματογράφοι.

Εάν έχετε ένα παιδί και το παιδί θέλει να δει την ταινία, τι θα κάνετε; Από εσάς εξαρτάται. Το κοινό που τις βλέπει τώρα, οι οπαδοί που βλέπουν αυτές τις ταινίες τώρα, μεγάλωσε με τέτοιες ταινίες.

Η τεχνική τους είναι καλή, αλλά υπάρχει μόνο ένας Spielberg, υπάρχει μόνο ένας Lucas, ένας James Cameron. Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι κάτι διαφορετικό.

Είναι μια εισβολή, ας πούμε, στο σινεμά.

Στη συνέχεια ο Scorsese αναφέρθηκε στο The Irishman, το οποίο πέρα από τους κινηματογράφους θα κυκλοφορήσει και στο Netflix. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή ήταν μια υποχώρηση που έκανε για να φτιάξει την ταινία με τον τρόπο που ήθελε.

Μάλιστα, πρόσθεσε:

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο όχι μόνο εξέλιξης αλλά επανάστασης, σε σχεδόν ολόκληρο τον κόσμο. Οτιδήποτε γνωρίζουμε, τα παλαιά πολιτικά συστήματα, είναι σχεδόν σα να ξεκινάει τώρα ο 21ος αιώνας και η τεχνολογία πηγαίνει μαζί του και αυτό σημαίνει ότι και ο κινηματογράφος πηγαίνει μαζί του.

Δείτε την ταινία στον κινηματογράφο, είναι καλύτερη εμπειρία με κοινό, αλλά η πραγματική έννοια του κινηματογράφου έχει εξελιχθεί σε κάτι που δεν μπορεί να οριστεί.

Κάτι μπορεί να παίξει ως ολόγραμμα, μπορεί να παίξει σαν εικονική πραγματικότητα, ίσως θα υπάρξει ένα εξαιρετικό έπος στην εικονική πραγματικότητα κάποια στιγμή.

Πρέπει να αρχίσουμε να επεκτείνουμε αυτό που θεωρούμε ως αφήγηση, μουσική, λογοτεχνία, τέχνη και ιδιαίτερα την οπτική εικόνα.

Η νέα δουλειά του Scorsese, το The Irishman, θα προβάλλεται στο Netflix από τις 27 Νοεμβρίου.