Η Scarlett Johansson απέρριψε φιλμ χρηματοδοτούμενο από τον Σαουδάραβα πρίγκιπα

Το γεγονός έρχεται δια στόματος της φωτορεπόρτερ Lynsey Addario όπου θα εστίαζε η ταινία
26 Οκτωβρίου 2018 14:25
Η Scarlett Johansson απέρριψε φιλμ χρηματοδοτούμενο από τον Σαουδάραβα πρίγκιπα

Σύμφωνα και με συναφές δημοσίευμα του The Intercept, η Scarlett Johansson αρνήθηκε ρητά να συμμετέχει σε παραγωγή την χρηματοδότηση της οποίας φιλοδοξούσε να αναλάβει ο διάδοχος του στέμματος της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Mohammed bin Salman, βασικός ύποπτος για την εκτέλεση του πρόσφατα δολοφονημένου απεσταλμένου της Washington Post στην Τουρκία, Jamal Khashoggi.

Το εν λόγω κινηματογραφικό project θα ήταν ένα βιογραφικό δράμα που θα εστίαζε στην βραβευμένη με Pulitzer φωτορεπόρτερ και πολεμική ανταποκρίτρια, Lynsey Addario η οποία μέσα από την αξιόλογη δουλειά της στο πεδίο της ειδησεογραφίας κάλυψε πολλές ανθρωπιστικές κρίσεις από την Λιβύη μέχρι το Πακιστάν. H Addario γνωστή για την γενναιότητα και τον επαγγελματισμό της βρέθηκε σε πολύ επικίνδυνα μέρη. To 2011 για έξι ημέρες η ίδια και άλλοι τρεις συνάδελφοί της υπήρξαν αιχμάλωτοι των λιβυκών κυβερνητικών δυνάμεων. Εκείνο το διάστημα κράτησής της απειλήθηκε με θάνατο ενώ παρενοχλήθηκε και από αξιωματικούς του καθεστώτος. Μετά την απελευθέρωσή των δημοσιογράφων στα σύνορα Ισραήλ και Γάζας υποβλήθηκε σε σωματικό έλεγχο από τον ισραηλινό στρατό περνώντας τρεις φορές από σύστημα ακτίνων X παρά το γεγονός ότι ήταν έγκυος.

Την ταινία που θα τιτλοφορούνταν ως It’s What I Do, θα σκηνοθετούσε ο Ridley Scott, όμως μόλις η Scarlett Johansson πληροφορήθηκε για τα ονόματα των ενδιαφερόμενων που ήθελαν να επενδύσουν οικονομικά στο εν λόγω εγχείρημα, μαθαίνοντας πως μεταξύ αυτών συγκαταλεγόταν και ο Mohammed bin Salman, αμέσως κατέρριψε την παραμικρή πιθανότητα να λάβει μέρος σε κάτι τέτοιο.

Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε η ίδια η Addario μέσα στα πλαίσια συνέντευξής της στο Facebook Live με τον Nicholas Kristof των New York Times, δηλώνοντας χαρακτηριστικά:

«Η Scarlett Johansson είπε “όχι” κατηγορηματικά. Είπε: Αυτός ο άνθρωπος διαιωνίζει τον πόλεμο στην Υεμένη. Κρατάει γυναίκες στην φυλακή. Και αυτό πριν ακόμη σκοτώσει τον Khashoggi”. Τον Mohammed bin Salman δεν τον έχω συναντήσει προσωπικά. Αλλά έχω την αίσθηση ότι πιθανότατα - η ταινία μου μπήκε στην τεράστια εκστρατεία προσέλκυσης κόσμου υπέρ του. Και αυτό που ήθελε να δείξει στη Δύση ήταν ότι του αρέσει το Hollywood, και το να αναμειγνύεται σε όλα τα σπουδαία πράγματα της Δύσης. Θέλω αυτόν τον άνδρα να εμπλακεί καθόλου σε αυτή την ταινία; Προφανώς όχι! Και ευχαριστώ το Θεό που τελικά δεν θα είναι!».