Κυριάκος Παπαδόπουλος: Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ο "πρωταγωνιστής" του '4.1 Miles'

Ο ήρωας λιμενικός που έσωσε 5.000 ανθρώπους στη Λέσβο
10 Οκτωβρίου 2018 17:50
Κυριάκος Παπαδόπουλος: Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ο

Εντελώς ξαφνικά από τη ζωή έφυγε ο λιμενικός Κυριάκος Παπαδόπουλος σε ηλικία 44 ετών από ανακοπή καρδιάς. Πρόκειται για τον "πρωταγωνιστή" του υποψήφιου για Όσκαρ μικρού μήκους ντοκιμαντέρ "4.1 Μiles" της Δάφνης Ματζιαράκη, ο οποίος έγινε ένα από τα πρόσωπα της ανθρωπιστικής κρίσης την περίοδο 2015-2016 όπου βρισκόταν σε έξαρση. Ο "Ήρωας του Αιγαίου", όπως τον αποκαλούσαν και όχι άδικα, ήταν κυβερνήτης του ΠΛΣ 602 περιπολικού σκάφους του Λιμενικού της Μυτιλήνης, ο οποίος κατάφερε με υψηλό αίσθημα καθήκοντος, να σώσει πάνω από 5.000 ανθρώπινες ζωές, ανάμεσα τους πρόσφυγες, μικρά παιδιά και γυναίκες, δίνοντας μια άνιση μάχη μαζί με όλο το Λιμενικό Σώμα.

Ο ίδιος του τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών και την ελληνική πολιτεία, προέβαλλε ένα ελπιδοφόρο πρόσωπο για την Ελλάδα και την αξία της ζωής στο εξωτερικό - όπως στην προβολή του 4.1 Miles στα Ηνωμένα Έθνη, ενώ διεκδίκησε και το Χρυσό Αγαλματίδιο των Oscars το 2016. 

Σε μια συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, όπου ερωτήθηκε για τα όσα έζησε εκείνη την περίοδο, είπε χαρακτηριστικά:

Οι στιγμές της προσωπικής αδυναμίας είναι πολυτέλεια, που δεν την έχουμε. Λίγα μίλια παραπέρα υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται τη βοήθεια μας. Εμείς έχουμε καιρό να κλάψουμε.

Για του λόγου το αληθές, τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ίδιου και του πληρώματός του μπορείτε να τις παρακολουθήσετε στο ντοκιμαντέρ 4.1 Μίλια, το οποίο υπάρχει στον παρακάτω player για να δείτε εντελώς δωρεάν. Τέλος, να εκφράσουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.