H τεχνητή νοημοσύνη θα επιλέγει ποιες ταινίες θα βγαίνουν στο μέλλον

Αυτή θα δίνει το πράσινο φως προς όφελος των στούντιο παραγωγής
05 Ιουλίου 2018 18:37
H τεχνητή νοημοσύνη θα επιλέγει ποιες ταινίες θα βγαίνουν στο μέλλον

Τις box office αποτυχίες θέλει να καταστήσει παρελθόν μια νέα μορφής τεχνητή νοημοσύνη, η οποία θα προβλέπει την εμπορική πορεία της ταινίας πριν μπει καν σε διαδικασία παραγωγής. O λόγος για το ScriptBook, το οποία ανέπτυξε ο Nadira Azermai και το εν λόγω software λειτουργεί απλούστατα βάζοντας το σενάριο μιας ταινίας στο πρόγραμμα και αυτό πραγματοποιεί μια ενδελεχή ανάλυση της ταινίας. Τόσο λεπτομερή που μπορεί να βγάλει πλήρη αναφορά όχι μόνο για την εμπορική επιτυχία του φιλμ, αλλά για τους χαρακτήρες της, σε πιο δημογραφικό θα πρέπει να στοχεύει, μπορεί να κατανοεί τις διαφορές μεταξύ των πρωταγωνιστών και των ανταγωνιστών, ακόμη να προβλέπει και ποια θα είναι η ηλικιακή ταξινόμηση της. 

Ο Azermai θέλει να πουλήσει την ΑΙ του ως ένα εργαλείο για τα μεγάλα στούντιο του Hollywood, βοηθώντας τα να γλιτώσουν χρήματα από πιθανές ταινίες που θα πάτωναν ειδάλλως στις αίθουσες. Μάλιστα, έγινε και μια εντυπωσιακή επίδειξη της ScriptBook στο Karlovy Vary International Film Festival, εξηγώντας πώς ανίχνευσε 22 από τις 32 box office ταινίες της Sony Pictures που κυκλοφόρησαν το διάστημα 2015-2017. 

Το ScriptBook χρειάζεται απλώς το PDF αρχείο του σεναρίου και με τη βοήθεια μιας βάσης δεδομένων αποτελούμενης από 6.500 screenplays, μπορεί να αποφασίσει κατά πόσο πιθανή ή απίθανη είναι η επιτυχία μιας ταινίας, με κόστος $5.000 ανά PDF. 

Βεβαίως, δεν είναι όλα ρόδινα με το ScriptBook και την ικανότητα του να επιλέγει επιτυχώς ποια ταινία θα είναι επιτυχία και ποια όχι. Τρανό παράδειγμα είναι αυτό του La La Land, του οποίου όταν ανέλυσε το σενάριο προέβλεψε ότι θα έβγαζε μόλις $59 εκατομμύρια στο box office, κάτι που δεν ισχύει μιας και το μιούζικαλ του Damien Chazelle ήταν μια εμπορική επιτυχία με πάνω από $100 εκατομμύρια σε εισπράξεις, ενώ σάρωσε και στα βραβεία Όσκαρ εκείνης της χρονιάς. Από τη πλευρά του ο δημιουργός του προγράμματος εξηγεί ότι το software είναι πολύ καλό στο να επιλέγει τις πιο καλλιτεχνικές ταινίες που τα πάνε καλά εμπορικά και ότι έστω μπορεί να βοηθήσει τα στούντιο παραγωγής να επιβεβαιώσουν τις επιλογές τους. 

Το εάν η AI θα δίνει στο μέλλον το "πράσινο φως" στο ποιες ταινίες θα βγαίνουν στους κινηματογράφους, για λογαριασμό των μεγάλων στούντιο του Hollywood μένει να αποδειχθεί. Υπόκεινται πολλά ερωτήματα στο εάν μια λανθασμένη επιλογή της ΑΙ μπορεί να δώσει...άκυρο σε ταινίες που το κοινό μπορεί να θεωρήσει κλασσικές. 

Εσάς πως σας φαίνεται η ιδέα ότι στο μέλλον η τεχνητή νοημοσύνη θα επιλέγει επί της ουσίας την ψυχαγωγία μας στις σκοτεινές αίθουσες;