Πόλος έλξης γυρισμάτων ταινιών και σειρών η Θεσσαλονίκη

Έγινε συνάντηση από φορείς και τη κυβέρνηση για την προσέλκυση διεθνών παραγωγών
09 Νοεμβρίου 2017 06:39
Πόλος έλξης γυρισμάτων ταινιών και σειρών η Θεσσαλονίκη

Σύσκεψη με φορείς της Θεσσαλονίκης έλαβε χώρα στο γραφείο του Πρωθυπουργού στην πόλη, με πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης και Ψυχαγωγίας, Λευτέρη Κρέτσου. Ο σκοπός της σύσκεψης ήταν η ενημέρωση των φορέων για την μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε έναν κόμβο όπου θα προσελκύσει διεθνείς κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές, αλλά και ντοκιμαντέρ και βιντεοπαιχνιδιών. Οι εμπλεκόμενοι φορείς ενημερώθηκαν για το ζήτημα και για το πως θα συνεργαστούν ώστε να δημιουργηθεί ένα αρμόδιο τοπικό γραφείο, που θα διευκολύνει το συντονισμό των γυρισμάτων διεθνών παραγωγών. 

Ο κ. Κρέτσος δήλωσε:

Επιλέγουμε τη Θεσσαλονίκη, διότι έχει τις απαραίτητες δομές. Διοργανώνει διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ, το πανεπιστήμιό της έχει το μοναδικό αντίστοιχο τμήμα στη χώρα, έχει ικανοποιητική τουριστική προβολή και η πόλη είναι σημαντικής ιστορικής και γεωστρατηγικής σημασίας.

Η Ελλάδα, πρόσθεσε πως, χάνει από την όλη υπόθεση λόγω των υψηλών τελών κινηματογράφισης σε αρχαιολογικούς χώρους. Με το νόμο όμως του περασμένου Αυγούστου, δημιουργήθηκε το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο για τη διευκόλυνση διεθνών παραγωγών. Σε όλα αυτά συμπεριλαμβάνεται η επιδότηση μέχρι και του 25% του κόστους της παραγωγής, με το κάθε project να χρηματοδοτείται με έως και 5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η όλη προσπάθεια θα εκκινήσει στις αρχές του 2018. 

Τα γρανάζια της υπόθεσης αυτής κινούνται, έστω και καθυστερημένα, καθώς πολλές παραγωγές που θέλησαν να γυριστούν στην Ελλάδα (βλ. Game of Thrones, Mama Mia 2, Bourne) δεν είχαν πρόσφορο έδαφος και περιβάλλον ώστε να έρθουν και εν τέλει γυρίστηκαν σε γύρω χώρες της Ευρώπης. Το παράδειγμα της Κροατίας να είναι το πιο τρανταχτό καθώς τελευταία, όπου η χώρα εκεί εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία, με αποτέλεσμα να γυριστούν παραγωγές όπως το Game of Thrones και το Star Wars: The Last Jedi.