Επεισοδιακή πρεμιέρα για το Okja στο Φεστιβάλ Καννών 2017

Πρεμιέρα με το αριστερό...
19 Μαΐου 2017 15:23
Επεισοδιακή πρεμιέρα για το Okja στο Φεστιβάλ Καννών 2017

Το ντεμπούτο του Netflix στο Φεστιβάλ Καννών 2017 ξεκίνησε με το αριστερό, καθώς η πρεμιέρα του Okja από τον σκηνοθέτη Bong Joon-ho ήταν το λιγότερο επεισοδιακή. Όχι για την ποιότητα της ταινίας η οποία είναι αξιοπρεπέστατη και άξια να σταθεί σε ένα τέτοιο κινηματογραφικό φεστιβάλ, πόσο μάλλον να ανεβάσει το γόητρο του Netflix, αλλά γιατί υπήρξαν σοβαρά τεχνικά προβλήματα κατά την προβολή της.

Αναφορές από τους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους λένε πως μόλις πέρασε το λογότυπο του Netflix υπήρξαν γιουχαρίσματα, ενώ στα πρώτα 10 λεπτά η ταινία παιζόταν σε λάθος aspect ratio και το κοινό μόνο που δεν ξεκίνησε διαμαρτυρία. Η προβολή ξεκίνησε εκ νέου με το σωστό aspect ratio αλλά οι αποδοκιμασίες στο λογότυπο του Netflix να συνεχίζονται. 

Λίγο αργότερα η διοργανώτρια αρχή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών εξέδωσε ανακοίνωση απολογούμενη για το συμβάν. 

H αμφιλεγόμενη αυτή εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στην κόντρα του γίγαντα του streaming με το παραδοσιακό σύστημα του κινηματογράφου. Τις περασμένες εβδομάδες υπήρξε ένα "μπρα ντε φερ" μεταξύ Netflix, Γαλλικής Συνομοσπονδίας Κινηματογράφων και του Φεστιβάλ Καννών σχετικά με το ότι η κυκλοφορία ταινιών αποκλειστικά σε streaming πλατφόρμες υποδαυλίζει την έννοια του πως δουλεύουν οι κινηματογράφοι. Ακολούθως το Netflix πήρε την απόφαση να μην κυκλοφορήσει στους γαλλικούς κινηματογράφους το Okja, προκαλώντας την οργή των Γάλλων, ενώ θα βγει στις αίθουσες των ΗΠΑ, Του Η.Βασιλείου και της Νότιας Κορέας. 

Ευτυχώς, η ποιότητα της ταινίας ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη με τα όσα συνέβησαν στην πρεμιέρας της με τους κριτικούς να την εκθειάζουν για την θεματολογία, το υπέρλαμπρο cast και την ερμηνεία του Jake Gyllenhaal

Το Okja αναμένεται να βγει στην υπηρεσία του Netflix στις 28 Ιουνίου.